Beskrivning för "Lärdom för  ledare från Tåme skjutfält"

Lärdom för ledare från Tåme skjutfält

Jag kommer ihåg det som om det vore idag. Jag står där i min uniform på Tåme skjutfält i Västerbotten. Det var kallt och vi var trötta efter en vecka ute i skogen. Nu var vi åter i något som kunde kallas för civilisation. Hotellet låg till höger, matsalen till vänster och logementen lite snett rakt fram.

Men vi skulle inte njuta av något av det. Vi skulle fortsätta att vara ute i fält och skulle nu avsluta hela övningen med att skjuta skarpt på skjutfältet. Någon av mina officerskollegor föreslog, halvt på skämt, halvt på allvar, att vi väl kunde checka in på hotellet och där ta en bastu.

Vårt högre befäl och tillika lärare på officershögskolan tyckte då att det passade bra att lära ut lite klokskap till dessa unga officerare, så han sa; “sover soldaterna i tält, sover ni som ledare också i tält, glöm aldrig det”. Jag har som du märker inte glömt bort det och det har följt mig genom livet som ledare.

Det tar mig vidare till minnen om motsatsen.

Jag jobbade för cirka 20 år sedan som projektledare i ett internationellt projekt, och vi reste varje vecka till kunden som var utomlands. Vår linjechef som tillika arbetade som projektägare för projektet hade fixat iordning en bra deal på ett hotell där vi i projektet skulle kunna bo. Det var inget större fel på hotellet, men det var definitivt inte det finaste och låg en bit utanför staden. Det var okay, men inte mer.

Dock visade det sig snart att när vår projektägare var på besök, då bodde han INTE på detta hotell. Han valde ett prestigefullt hotell i staden och han nöjde sig inte heller med vilket rum som helst. Det visade sig när han hade den ytterst dåliga smaken att bjuda in mig och en annan projektledare till sin svit för att diskutera projekten.

Med minne från lärdomen på skjutfältet så kunde jag bara inte hålla tyst. Jag var så irriterad på hans sätt att visa föredöme så jag påtalade det hela till honom och sa att detta var ytterst dåligt sätt att visa ledarskap. Han flinade bara och sa att han har en annan agenda än vi andra…

Vi kan nu läsa i tidningarna under veckorna som gått om hur ledande individer som borde stå bakom budskapet om hur man ska agerar för att inte sprida coronaviruset vidare, själva åker på semesterresor och rör sig på sätt som man inte själv rekommenderar andra att göra.

Dan Eliasson som varit i blåsväder flera gånger för dåligt ledarskap, gav sig iväg på en nödvändig resa till Grand Canaria för att fira jul med familjen. Hans dotter bor där.

Vi är nog många som har haft en tuff tid under året och som gärna ser ett behov av att kunna fira julen med nära och kära som vi kanske inte fått vara med under lång tid. Men många väljer att lyssna på rekommendationerna. Studenter stannar kvar i sina studentbostäder under hela jul och nyår för att inte resa hem och utsätta sig och familjen för fara. Äldre personer får inte besök av sina barn utan får fira i ensamhet. Många firar i ensamhet för att följa de råd och riktlinjer man fått.

Att agera som ledare i dessa tider med ansvar och befogenheter att ge ut restriktioner, gör också att man måste vara extra noga att säkerställa att man själv efterlever dem. Man måste även vara extra noga med det.

Det här gäller också dig i din roll som ledare, på jobbet eller hemma som förälder. Man måste leda genom det goda exemplet. Man brukar säga att barn gör inte som man säger, utan den gör som man gör. Det gäller även medarbetare i en organisation.

Och det gäller i allt, smått som stort: Det gäller i allt från antalet skärmar på skrivbordet, hur vi reser när vi är på tjänsteresa, hur vi kör våra tjänstebilar, var vi handlar till hur vi beter oss mot varandra och mot våra kunder. Det gäller i allt.

Så glöm inte bort: Sover dina medarbetare i tält – då sover du också i tält!

Hälsningar,

Matts