Beskrivning för "Det främsta sättet att misslyckas med förbättringar (BV12)"

Det främsta sättet att misslyckas med förbättringar (BV12)

Hej, Matts Rehnstrom här, Shaper of Business Excellence. I den här videon kommer jag att tala om ett säkert sätt att misslyckas i ditt förbättringsarbete. Ett sätt att misslyckas med förbättringsarbetet är att inte ha någon förbättringsmodell alls. Ett annat sätt att misslyckas är att ha flera förbättringsmodeller.

Du behöver en vägkarta för att nå ditt mål

Om vi talar om det första sättet att misslyckas, så besöker jag många olika organisationer och när jag kommer in och hjälper dem, upptäcker jag att de inte har någon modell alls som vägleder dem i deras förbättringsarbete. Det är som att inte ha någon karta och gå ut och köra på landsbygden, med små vägar som leder till vänster och höger och upp och ner. Vi vet inte var vi är, vi vet inte vart vi är på väg. Därför behöver du en förbättringsmodell som vägleder dig från a till z genom alla de steg som du måste ta i ditt förbättringsarbete.

För många vägkartor och du kommer att tappa bort vägen

Ett annat sätt att misslyckas är att ha flera modeller. Om du har flera modeller inom din organisation kommer du att upptäcka att olika personer i organisationen talar olika språk, olika dialekter.
De talar om förbättring, men de har inte samma process, dvs. en modell att följa när de gör sitt förbättringsarbete. Det är mycket lätt att fastna i ett skyttegravskrig inom organisationen där de som har en modell vill bekämpa de andra modellerna och de som har de andra modellerna vill bekämpa deras modell och så vidare. Alla tror att deras modell är den viktigaste.

Välj en förbättringsmodell

För att ditt förbättringsarbete ska bli framgångsrikt måste du, om du inte har någon modell, välja en modell. Gå ut och hitta en modell som du tror på och välj den för ditt förbättringsarbete.

Välj en om du har flera förbättringsmodeller

För det andra, om du har flera modeller i din organisation, välj en av dessa modeller och håll dig till den modellen.

Eller se till att modellerna kan samexistera

Om du har flera modeller och vill fortsätta att ha flera måste du se till att modellerna talar med varandra så att de som arbetar med modellerna förstår varandra och så att du kan se att de olika modellerna kan samexistera med varandra. I annat fall kommer du fortfarande att vara lika förvirrad som om du inte hade en modell eller flera olika modeller samtidigt.

Du är inte bunden till den modell du väljer

Känn inte att om du väljer en modell så kommer din organisation att vara bunden till den modellen för alltid. Precis som med allt annat som vi gör inom förbättringsarbetet kan du välja en modell, lära dig den och börja arbeta med den. Om du inte tycker att den är tillräckligt bra kan du antingen förbättra modellen eller välja en annan modell.

Det är inte världens undergång. Om du byter från en modell till en annan. Det viktigaste för dig är att ha en modell, för om du inte har någon modell är det som att köra på landsbygden utan någon karta alls.Och när du har flera modeller som inte fungerar bra tillsammans är det som att köra på den där vägen på landsbygden med fyra personer i bilen och alla hade sin egen karta och sin egen åsikt om hur landskapet ser ut. Det är ett säkert sätt att skapa förvirring. Och förarna i baksätet kommer att bli galna eftersom du inte lyssnar på dem och de inte lyssnar på dig.

Välj därför en modell, eller om du vill ha flera, låt dem existera parallellt i organisationen. Börja inte ett skyttegravskrig inom organisationen för att slåss om vilken modell som är bäst. Modellen är alltså nyckeln till ett framgångsrikt förbättringsarbete.

Om du vill ha mer kostnadsfritt material om hur man skapar en förbättringsmodell kan du klicka här för att ladda ner min kostnadsfria rapport om hur man skapar en modell för sin organisation och vad man bör tänka på när man arbetar med förbättringsarbete. Lycka till, och låt oss sedan gå iväg och forma våra företag till excellens.


Få fri tillgång till vår kunskapsbank för att bygga ett starkare företag

I kunskapsbanken hittar du bland annat:

  • 7 specialrapporter med praktiska tips
  • 10-tal webinarer om du kan se på en gång
  • Checklistor m.m.

Få fri tillgång till vår kunskapsbank för att bygga ett starkare företag

I kunskapsbanken hittar du bland annat:

  • 7 specialrapporter med praktiska tips
  • 10-tal webinarer om du kan se på en gång
  • Checklistor m.m.