Beskrivning för "Motkrafter till förändring"

Motkrafter till förändring

Det finns alltid motkrafter till förändring.

Jag har med intresse följt förbättringsinitiativet Smartare Värmdö. Den som hos, Värmdö kommun, blev till för att utveckla verksamheten och använda modern teknik för att bli effektivare och bättre. Det har visat upp framgång efter framgång och lyckades så bra med arbetet att de 2023 tilldelades priset Årets digitaliseringskommun.

Men som i fysiken, så har all kraft en motkraft. Driver man förbättringsarbete framåt, så finns det en naturliga motkrafter bakåt, som gärna önskar att allt stod stilla. Och det är precis så; om allt stod stilla, då rör vi oss inte någonstans och då finns det inte heller varken någon kraft framåt eller någon motkraft.

Det enda som är kvar då i en verksamhet, är det ständiga gnällandet om att saker inte fungerar som de ska. Men så fort någon försöker göra något åt saken, då startar motkraften.

Jag drar slutsatser utifrån en mängd artiklar i media kring satsningen Smartare Värmdö, att det är motkrafter som dykt upp, som vanligt. Jag har sett det så många gånger, där goda krafter vill utveckla och förbättra, möts de av dem som vill att ingenting ska hända.

“Kom inte här och rör upp damm. Vi blir sjuka av allt damm som ligger här, men vi vill inte att någon ska röra något, för då dammar det än mer.” Precis så är det, vi trivs inte som det är, men vi vill inte göra något åt det, för vi är oroliga för vad som kommer att ske under vägen. Det känns jobbigt och vi behöver engagera oss.

Dessutom kanske jag som individ förlorar på den förbättring som sker för verksamheten. Det är bra för helheten, men dåligt för mig personligen, så halt och stopp, det här vill jag inte vara med om.

Halvtrivas i vårt ständiga gnällande

Eller så halvtrivs vi faktiskt, i vårt ständiga gnällande över saker som inte fungerar. Det känns ändå tryggt, att på varje fika kunna klaga på cheferna, medborgarna och de andra avdelningarna. Där känner vi oss hemma, i vår gemensamma klagan. Det är en gemenskap det också. Jag har själv upplevt det, så jag vet.

Och de som är mentalt utcheckade från arbetsplatsen, de skiter i om det fungerar bra eller inte. Det spelar ingen roll att det inte fungerar, för de kommer på morgonen och går hem på eftermiddagen, och vad de gjort under dagen är inte så relevant.

Beskrivningen kommer från Gallup och undersökningen av arbetsplatser världen över. Hela 74% av alla som arbetar i Sverige är att klassa som mentalt utcheckade. Chefer som “vanliga” medarbetare. Det är en skrämmande hög siffra.

Sen finns de 12% som klassificeras som aktiv motarbetare. De saboterar allt som kallas utveckling.

Värmdö stöter på motkrafter

Läser jag vidare om Värmdö, så är det här det kommer in sådana motkrafter. Igen, jag har sett det hända förut. “Visselblåsarfunktionen” används för att lyfta fram arbetsmiljöproblem och frågor kring felaktiga upphandlingar. Eller så går man till media.

Vilket som, så behöver man inte stoltsera med sin kritik, för den blir anonym. Nu används hela den byråkratiska ammunitionen för att få stopp på “eländet”, det vill säga utvecklingen.

Folk kan sjukskriva sig på grund av mental ohälsa. Det uppstår naturligt hos individer som känner att de inte trivs eller är osäkra kring deras roll, nu eller i en framtida utvecklad organisation. Det föder arbetsmiljöproblem, vilket direkt kan plockas upp av motarbetarna.

Och när så sker, så står inte ansvariga uppåt i hierarkin stark nog i sin övertygelse om att det är rätt väg att gå, med ytterligare utveckling. Det är varken närmaste chef eller hela vägen upp till politiken, såsom i Värmdö kommun.

Ansvariga ledare offras på sabotörernas altare. Allt för att blidka dem. Men de nöjer sig inte förrän det är helt stoppat, så att vi kan återgå till det lugn som gällde innan.

Viktigt att vara tydlig från början

Man har nog inte heller varit tillräckligt tydlig från början. Man har inte kommunicerat syftet med förbättringsarbetet och förankrat det i verksamheten, så att man fått med sig personalen.

Här behöver du som förändringsledare se till att du får med dig medarbetarna på kommande arbete med syfte att förbättra verksamheten. Du måste se till att lägga grunden i förståelsen för både behoven av utveckling och att det kommer att kännas lite osäkert framöver, samt att det också bli mycket bättre när vi väl, tillsammans, vandrar längs förbättringens stig.

Det måste du hela tiden, i olika sammanhang, lyfta upp syfte, mål och plan, så ni inte tappar fokuset på framtiden och tar hand om människors mentala resa i utvecklingen. Oro måste tas på allvar och mötas med förståelse och aktivt stöd.

Lyckas du få med dig medarbetarna så minskar motarbetarnas underlag för att sätta käppar i hjulet. Se till att inte ge dem ammunition att sänka förbättringsinitiativet.

Chefer har fått slutat eller själva gått vidare

Läser jag listan över chefer i Värmdö som fått sluta eller valt att sluta, så är det många som har haft positioner inom kvalitet, utveckling och den nya framtida organisationen. Alla som verkar stå för utvecklingen har avpolleteras, allt för att blidka motarbetarna.

Så förutom ovan råd att verkligen arbeta med de mjuka frågorna, för att få med dig medarbetarna, så behöver du också vara extra noga med att inte göra några formella fel.

För du kan driva på och skapa kraftig förbättring för verksamheten, men gör du ett eller ett par fel, så kan det direkt användas som ammunition för att sänka dig och ditt förbättringsinitiativ.

Enda sättet att klara sig undan beskjutningen, är förutom att ha stöd av huvuddelen av medarbetarna, också att du har verkligt stöd ända upp igenom hierarkin, så att alla ovanför står upp för dig och ditt arbete.

I Värmdö kommun verkar så inte ha varit fallet, för den tidigare hyllade kommunchefen Cecilia Lejon, var den senaste i raden, och högsta chefen, som fick gå. Det återstår att se vad som händer med förbättringsarbetet och allt man åstadkommit under åren. Det kanske raseras alltihopa. Även det har jag sett hända. Fantastiskt arbete kastas ut genom fönstret.

Och sen går man tillbaka och klagar och undrar varför det inte fungerar så bra… ”Hepp, då har vi något att prata om på fikat igen.”

Ha med dig alla redan från början, om du vill undvika motkrafter

Med önskan om att ditt förbättringsarbete fungerar på ett bra sätt och att ni når framgång. Hoppas att råden ovan och i andra veckobrev, kan ge dig det du behöver för att lyckas.

Vill du ha råd, då tipsar jag dig om att kontakta mig. Då kan diskutera om din situation och vad du kan och behöver göra för att komma vidare. Den tiden bjuder jag på. Det vill säga, du behöver inte ens riskera att i en faktura visa att du sökt hjälp. Det är bara mellan dig och mig.

Jag vet vad det är värt att få någon annans syn på vad som pågår. Tveka inte, maila mig bara så bokar vi in en pratstund tillsammans. Jag vill verkligen att du ska lyckas i ditt förbättringsarbete.

Hälsningar,

Matts


Få fri tillgång till vår kunskapsbank för att bygga ett starkare företag

I kunskapsbanken hittar du bland annat:

  • 7 specialrapporter med praktiska tips
  • 10-tal webinarer om du kan se på en gång
  • Checklistor m.m.

Få fri tillgång till vår kunskapsbank för att bygga ett starkare företag

I kunskapsbanken hittar du bland annat:

  • 7 specialrapporter med praktiska tips
  • 10-tal webinarer om du kan se på en gång
  • Checklistor m.m.