Beskrivning för "Tänk nytt, tänk djärvt, tänk annorlunda!"

Tänk nytt, tänk djärvt, tänk annorlunda!

Under månaderna som gått har jag varit inblandad i ett flertal olika övningar där vi skapat visioner för olika processer, samt därefter övergått till att designa det nya förbättrade läget som man önskar ha det.

Det som kommit väl till hands är en fras som jag skapade för över 20 år sedan och säger: Tänk nytt – tänk djärvt – tänk annorlunda!

Vad betyder det egentligen? Jo, när någon frågar efter hur man önskar att det borde fungerar i verksamheten och också ber en att designa upp det förbättrade läget, då ska man ta i. Det är allt för många som lägger locket på den kreativa delen av hjärnan och begränsar sig redan från början.

På en workshop härom veckan frågade Eva om man verkligen ska önska något som man vet inte går att genomföra. Mitt enkla svar är ja, visst ska vi det.

Jag ställde också en motfråga till henne och resten i gruppen; finns det någon annan i verksamheten som vet mer om den här processen än ni? Är det så att det är någon vi saknar? Efter att frågan sjunkit in så kom man fram i gruppen till att så inte var fallet. Man hade redan samlat den expertis som fanns.

-Bra, sa jag. Då vet vi att ni är utsedda till att utveckla processen, samt att ni också innehar den djupaste kompetensen som finns kring hur den fungerar och hur ni skulle vilja att den fungerar. Med det sagt, så övergick vi till att skapa framtiden.

——-

En viktig del här är att det tar lika mycket energi att tänka en stor tanke som att tänka en liten tanke. Jag kan tänka att det går aldrig också väljer jag bort en massa goda idéer. Eller så tänker jag att vore det inte häftigt om vi kunder… vad det nu är vi skulle kunna göra.

———

Och det gäller ju för dig och er också att när ni tar fram både er vision och sen designar er framtida process, så behöver ni alltså ta i. Om inte du gör det, vem ska då göra det?

Och när du tar i, då behöver du tänka på lösningar som är nya, djärva och annorlunda.

Tänker vi som vi alltid gjort, då får vi samma resultat som vi alltid fått.

Vi behöver tänka utanför boxen som man säger. Vi kan inte begränsa våra tankar. För begränsar vi oss nu, när vi har chansen, så kommer vi inte heller komma så långt som vi egentligen vill och behöver. Det finns nog med motkrafter därute som kommer att vilja begränsad de nya, djärva och annorlunda tankarna som du har. Det kommer att bli “rabatt” på det ni tänkt i alla fall.

Tänk om ni tänker 100, vilket får presentera era tankar när ni tagit i. När väl de tankarna mött verkligheten av olika sorter såsom budget, befintliga IT-system, ingångna avtal, med mera, ja då kanske ni i en första version av den nya processen endast når till 40. Därefter kan ni fortsätta utvecklingen så att nästa version kanske når 60, därefter 75, och så vidare på väg mot er nya, djärva och annorlunda tanke.

Anta nu att ni istället inte läst detta brev och självmant la en begränsning på era tankar, så att ni istället för att tänka 100 bara tänkte 50. Det lustiga är nu, att enligt min erfarenhet så gäller samma procenttal för första versionen som jag nämnde. Så från 50 kommer ni att endast komma igång med en första version av er “nya” process som är 20.

Det blir tyvärr värre än så, för då verksamheten ser att man är så långt ifrån något som man egentligen känner att man skulle vilja ha, då försvinner engagemanget och entusiasmen för något vidare arbete. Det slutar med att det knappt blir någon förbättring alls.

Så för att verkligen sparka igång ert förbättringsarbete; glöm inte att tänka nytt, tänka djärvt och tänka annorlunda. Din verksamhets framtid hänger på det!

Lycka till,

Matts

 


Få fri tillgång till vår kunskapsbank för att bygga ett starkare företag

I kunskapsbanken hittar du bland annat:

  • 7 specialrapporter med praktiska tips
  • 10-tal webinarer om du kan se på en gång
  • Checklistor m.m.

Få fri tillgång till vår kunskapsbank för att bygga ett starkare företag

I kunskapsbanken hittar du bland annat:

  • 7 specialrapporter med praktiska tips
  • 10-tal webinarer om du kan se på en gång
  • Checklistor m.m.