Beskrivning för "Allt det goda tar tid att bygga upp"

Allt det goda tar tid att bygga upp

Har du tänkt på hur mycket energi och resurser det går åt för att bygga upp saker? Allt det goda tar tid att bygga upp.

Satt häromdagen och tittade på Youtube och videos om kriget i Ukraina. Det var som en summering av läget efter två års hemska händelser. Människor lider. Ryssland anfaller städer, helt i strid med Genevekonventionen.

Jag känner mig ledsen och det som slår mig är; vad mycket energi och resurser det går åt för att bygga och att skapa, och vad lätt det är att förstöra.

 • Att skapa en god, trevlig och välutbildad människa med bra grundläggande värderingar tar kanske 20 år eller mer och det krävs mycket energi och engagemang.
 • Att bygga ett hållbart demokratiskt samhälle tar flera decennier, kanske till och med århundraden, av vilja och hårt arbete.
 • Att bygga ett hus tar lång tid med mycket tankekraft för att tänka ut hur vi vill att det ska se ut, och sen mängder med resurser för att verkligen bygga upp det så det blir så fint som vi tänkt.
 • Att designa och utveckla ett bra datorsystem kräver mycket tankekraft och tar lång tid för många skarpa hjärnor att göra klart.
 • Att utveckla en verksamhet så att den fungerar högkvalitativt, där människor är glada och får energi, där kunderna är nöjda och finanserna starka, det kräver både metoder, kunskap och enträget arbete.
 • Och så vidare.

Det är enkelt att förstöra

 • Att döda en människa tar endast ett ögonblick.
 • Att bomba sönder och riva ner ett samhälle går fortare än vad vi tror.
 • Att förstöra huset tar endast ett knapptryck på en utlösare av en sprängladdning eller en grävmaskin.
 • Att kassera datorsystemen kräver bara att med ett klick på musen som radera diskens innehåll.
 • Att sabba den väl fungerande verksamheten går fort om fel chef kliver in i verksamheten och börjar styra på sitt sätt, utan att lyssna in och ta vara på det som redan finns.

Detta faktum gör mig också ledsen, men samtidigt mer fokuserad på att faktiskt göra gott, att bygga, att utveckla och att förbättra.

Och för det behövs inte bara jag, utan det behövs fler. Du behövs!

Då det är så enkelt att vara destruktiv, så behövs det många fler av oss som är kreativa. Tack och lov så finns det fler som vill bygga än som vill rasera, även om det ser mörk ut från tid till annan, såsom just nu.

Vad har allt det här att göra med vår verksamhet och vårt förbättringsarbete?

Du måste vara medveten om de destruktiva krafternas styrka och också med vilket enkelhet det är att just vara destruktiv. Det du jobbar med, när du strävar efter att bygga, att förbättra, att utveckla, det tar tid och det tar upp mycket kraft.

Att vara emot och att så split i vårt arbete, det är enkelt och kräver inte så mycket.

Det är alltid enkelt att säga “nej” och “det vill jag inte”. Att vara konstruktiv, det är svårare.

Det behöver du som förbättringsledare vara medveten om. Du behöver vara på din vakt mot dessa krafter.

Ett sätt att mota dem är att lyfta fram dem i ljuset. För det blir genast svårare att vara den destruktiva kraften om man är synlig och ens intentioner kommer i dager.

 1. Fråga vad de menar när de säger “nej”. Vad tänker de på och hur motiverar de sitt “nej”?
 2. Be dem därefter att komma med kreativa lösningar på hur ni ska komma vidare och framåt.

För att veta var ni är på väg, och för att kunna få ett bra svar på fråga 2 ovan, behöver du ha en tydlig inriktning. Ni behöver ha ett gemensamt “varför”, för vad ni ska arbeta med i förbättringsarbetet och vad ni vill uppnå. För utan den tydligheten kommer ni bara snurra runt i era diskussioner. Det går inte att hitta lösningar som leder framåt, om du inte vet vad “framåt” är.

Nya byxor till grabben

Avslutar med en anekdot om ett par nya byxor. Min vän Håkan var ute och handlade med sin son. De skulle titta på ett par nya byxor inför en familjesammankomst, där hela familjen skulle se snygga ut. Sonen var lite sisådär intresserad av det hela, men var ändå med då han insåg att han behövde nya byxor.

In i affär 1 och titta.

– Nej, de där byxorna vill jag inte ha.

– Men de här då byxorna då?, sa min vän.

– Näää, de är fula.

Vidare in i affär 2 för att se vad de då hade att erbjuda.

– De här byxorna är väl fina och skulle passa dig bra, sa min vän.

– Näää, de är inte min stil.

– Men de här då, det är väl din stil? Och så passar de till jackan.

– Nääää.

Efter ett par affärer till med samma negativa attityd så hade min vän fått nog.

– Johan, nu har vi vandrat runt fyra, fem butiker och säkert tittat på 20-30 byxor. Du säger bara “nej” till alla förslag som jag kommer med. Nu går jag inte in i en butik till, utan att du talar om för mig vad det är för byxor du vill ha. Inte alla de du inte vill ha.

Detta gjorde att hans son behövde tänka till om vilka nya byxor han ville ha. Han behövde engagera sig mer i uppdraget att hitta byxor, än att bara vara negativ och säga “nej” hela tiden. Samma gäller i ditt förbättringsarbete. Engagera dig mer.

Allt det goda tar tid

När du ska förbättra, inse att det kommer att ta tid. Allt det goda tar tid att bygga upp. Var vaksam på alla destruktiva krafter som är negativa och engagera dig för att mota dem.

Verksamhetsutveckling kräver tålamod och det kommer alltid att ta tid. Därför, börja idag.

Lycka till och ha en fortsatt trevlig vecka

Hälsningar,

Matts

PS. Jag vet inte hur det gick med byxorna. Kanske är de och shoppar än – som de flesta verksamheter som gnäller, klagar och säger nej, nej, nej…