Beskrivning för "Är ni haren eller sköldpaddan?"

Är ni haren eller sköldpaddan?

  • Tvättar du bilen endast någon gång per år, eller ser du till att den ständigt är ren?
  • Storstädar du några gånger per år, eller kanske årtionde, eller håller du löpande ordning och reda?
  • Lovar du varje nyår att komma iform och så köps det träningskort och påbörjas träning för att sen ledsna, eller motionerar du löpande på ett för dig enkelt sätt?
  • Klipper du gräset när de vuxit sig för högt, eller har du en robotgräsklippare som klipper “hela tiden”?

Och hur ser det ut i er verksamhet, jobbar ni konstant med ert förbättringsarbete, eller hanterar ni det som ett projekt som ni “dammar av” lite då och nu?

Du kanske kommer ihåg historien om haren och sköldpaddan?

Djuren hade samlats i skogen. Haren stötte då på sköldpaddan och började pika honom för att vara så långsam.

– Haha, värst vad långsam du är då, sa haren. Jag kan ju springa runt dig i flera varv innan du ens hunnit en meter, skrockade haren.

– Var inte så kaxig du, sa sköldpaddan. Jag kan ta mig längre än du tror.

Haren skrattade så han kiknade.

– Du kanske vill springa i kapp med mig, sa sköldpaddan.

Djuren runt omkring tystnade och haren vart häpen.

– Va, springa ikapp, med dig?, sa haren.

– Visst sa sköldpaddan, vi startar nu.

Sagt och gjort, så fixades det till en start- och mållinje, då de skulle springa runt den stora sjön.

Loppet startade och haren for iväg i en väldigt fart. Inledningsvis tog han några skutt över sköldpaddan bara för att visa sin styrka, vighet och snabbhet. De andra djuren hurrade. Sen satte haren iväg med sina muskulösa ben längs skogsvägen.

Det tog inte så lång tid för haren att komma nästan runt sjön, men han kändes sig lite trött nu när han sprungit så fort.

– Sköldpaddan är hopplöst efter, tänkte haren. Jag lägger mig och vilar här så kan jag springa in i mål sen. Det ska bli kul. Haren somnade skönt på en mossplätt vid sidan om stigen.

Sköldpaddan jobbade på. Fort gick det inte, men han kände inte av någon trötthet. Han hann till och med i lugn och ro fånga upp något blad här och där vilket gav honom energi.

Några timmar senare så vaknade haren upp efter en skön slummer. Han sträckte på sig och undrade var sköldpaddan kunde vara. Till sin förvåning så ser han hur det är sköldpaddsspår på stigen och han hör hur det hurras på andra sidan sjön.

– Inte kan jag väl ha sovit så länge och hårt?, tänkte haren. Han satte iväg i högsta fart den sista biten mot mål. När han väl kom fram så ser han sköldpaddan lugnt gå över mållinjen till alla de andra djurens glädje. De hurrade och gratulerade sköldpaddan.

– Ja du, sa sköldpaddan när haren kom i mål, enträgenhet och ihärdighet ger framgång som du ser.

Förbättringsarbetet är mer sköldpadda

För att lyckas med ert förbättringsarbete så måste ni hantera det mer som sköldpaddan än som haren.

Jag kallar det att ha ett initiativ och inte ett projekt. Ett projekt sätts samman för att lösa en väl definierad uppgift under en avgränsad tid och med avgränsade resurser. Ett initiativ ser jag är något som pågår hela tiden.

Således kan ett initiativ innehålla flera projekt. Initiativet är att arbeta med förbättringar, både ständiga sådana i det dagliga arbetet, men också speciella satsningar för att lyfta en process till en helt ny nivå på kort tid.

Det senare passar ypperligt för att starta ett projekt kring. Det är lite som om sköldpaddan och haren är bästa kompisar och hjälps åt. Kan det bli gulligare är så?

För att citera författaren och TED-talaren Dan Pink; “Consistency beats intensity”.

Det vill säga att vara målmedveten och jobba med något ständigt, ger i längden bättre resultat än att jobba snabbt då och då med någonting.

Det du gör dagligen, det blir till en vana. Och en bra vana kommer att i slutändan leda till förträfflighet.

Förträfflighet i vår verksamheter kallar vi Business Excellence.

  • Att löpande tvätta bilen ger både en ren bil och gör det enklare vid varje tvättillfälle.
  • Att ständigt plocka undan och hålla iordning ger både ett ständigt snyggt hem och är enklare än att vika en jobbig helg för storstädningen och sen leva i röran mellan gångerna.
  • Att dagligen motionera på ett enklare sätt ger bättre hälsa än att några gånger per år ta ut sig fullständigt och sen tappa lusten för att fortsätta träna.
  • Att klippa gräset löpande ger en finare och hälsosammare gräsmatta (och enklare med en robot), än att med behöva slå med lie när det blivit så högt att gräsklipparen inte fungerar att använda.

Så, för att lyckas möta morgondagen ökade krav och utmaningar, så behöver ni sätta igång nu med ert förbättringsarbete så det blir en del av er vardag.

Om du vill ha egna äpplen, när var bästa tiden att plantera ett äppelträd? 10-15 år sedan. När är näst bästa tiden? NU!

Jag vill och kan hjälpa dig. Jag återkommer med mer information om hur du startar ett framgångsrikt förbättringsarbete.

Tar du mig på orden och vill komma igång nu, så svara bara åter på detta mail så pratas vi vid.

Hälsningar,

Matts