Beskrivning för "Är ni uthålliga nog för att lyckas?"

Är ni uthålliga nog för att lyckas?

Den enkla lösningen, ja tack!

Det finns något inbyggt i oss människor som gör att vi önskar att vi bara kunde knäppa med fingrarna och så händer det vi vill ska hända. Vi vill hitta pillret som gör oss smal och hälsosam, eller den enkla metoden som gör oss lyckliga. Det är nog därför det är så tacksamt att lägga fram de enkla lösningarna på de svåra problemen. Det är många som köper vad politiker eller andra säger; att bara man gör X så hade Y löst sig.

Jag har själv tänkt det många gånger, att det vore väl fantastiskt om alla min idéer, privata som yrkesmässigt, bara kunder lösas på en gång. Bara jag tänkt tanken och i huvudet skissat upp hur det ska vara, så blev det gjort. Känner du igen dig?

Men det finns sällan enkla lösningar för komplexa problem.

Tyvärr, så enkelt är det inte

Jag har ju klart för mig hur allt detta ska se ut, så svårt kan det väl inte vara att få det gjort. Men jo, det är det. Det tar tid. Det är “enkelt” att tänka ut lösningen, men svårare att genomföra det.

Det samma är det för förbättringsarbete. Jag möter många som på något sätt tror att det är rätt enkelt att förflytta verksamheten från det icke önskvärda läget man befinner sig i idag, över till ett önskvärt bättre läge. De önskar att det ska gå fort och att det ska finnas en quick-fix.

Men tyvärr, så fungerar de inte. Med det sagt så behöver vi som tur är inte vänta i åratal på att se framstegen. För dessa kommer allt eftersom vi arbetar. Börjar vi äta mer nyttigt och röra på oss så syns det ganska snart att vi mår bättre och kanske också ser bättre ut. Börjar vi spara pengar så kommer det att vara mer pengar på kontot efter ett tag. Tar vi oss an en pappershög om dagen så har vi snart ett mer städat kontor.

Och även så om vi börjar arbeta målinriktat med förbättringsarbetet så kommer vi att vara bättre imorgon än vad vi är idag. Vi kommer att må bättre och ha roligare på jobbet. Kunderna, vad vi än kallar dem, kommer att få bättre service och vår ekonomi kommer att vara bättre.

”To win the game, you need to stay in the game”

Men för att lyckas med det så måste vi för det första bestämma oss för att verkligen arbeta med förbättringsarbetet och för det andra se till att vara uthålliga. För att citera entreprenören Dean Graziosi; “to win the game, you need to stay in the game”. Det är endast genom att hålla i arbetet som vi kommer att kunna skörda frukterna av vår satsning. Du vinner inte om du inte stannar kvar och gör det som behövs.

Den som inte har tålamod och lämnar arbetet för något annat, kommer inte heller att få ut något av det lilla arbete som gjordes.

Visst, vi ser de små tecknen på förbättring, men för att få de stora resultaten så behöver vi vara konsekventa och uthålliga. Det gäller oss som personer med bättre fysik, ork, pengar, kunskap, eller vad vi nu vill uppnå. Lika väl som det gäller för vår verksamhet.

Lita på processen

För att sedan ytterligare säkerställa att vi lyckas är att ha en metod och verktyg som underlättar vårt arbete. För att hitta ett annat citat, denna gång från marknadsföraren Jeff Walker som sa; “you need to trust the process” när han beskriver att man behöver följa metoderna för att lyckas.

Det går inte att:

  1. inte ha någon process (metod) att följa, och
  2. än hoppa hit och än hoppa dit, för att hela tiden hitta en annan process.

Allt är inte guld som glimmar

För det senare så finns det ett passande engelsk uttryck; “the next shiny object”. Det betyder i detta fall att någon man kör med en metod och/eller verktyg och sedan efter tag så hittar någon någon annan metod eller verktyg och hoppar man över till det.

Jag kommer ihåg en organisation som för flera år sedan satsade rätt mycket resurser på att utbilda och anpassa sig till en metod, men efter ett tag så hittade någon något som man trodde var bättre. Raskt så bytte man och började med det nya. Vad tror du hände sen?

Mycket riktigt, efter ett tag så hittade någon annan ännu något nytt och så hoppade man vidare till det. Nu efter alla dessa år så har man tyvärr inte åstadkommit så mycket, och någon enhetlig metod det har man naturligtvis inte. Ett enorm slöseri i ett arbete som egentligen går ut på att minska slöseriet och skapa effektivare och bättre sätt att arbeta.

Ny version ute nu

På tal om process så finns det en ny version av metoden Shaper och Business Excellence ute. Det är version 2021-07-18. Den innehåller en hel del förenklingar och förtydligande. Vi håller nu på att bygga upp ett interaktivt gränssnitt för metoden så att man enkelt kan ta del av de olika faserna och stegen, samt direkt för respektive steg få utbildningsmaterial och stödmaterial i form av mallar och verktyg.

Är du intresserad av att få mer information om hur du i din verksamhet kan ta nästa steg i ert förbättringsarbete och hur Shaper of Business Excellence kommer att kunna hjälpa dig? I så fall så tycker jag att du kontaktar mig för en 30-minuters kort genomgång.

Du når mig som vanligt via kontaktformuläret och 070-528 52 61

Ser fram emot att höra av dig.

Hälsningar,

Matts