Beskrivning för "Den manipulativa organisationen (BV27)"

Den manipulativa organisationen (BV27)

I den här videon kommer jag att tala om den manipulativa organisationen och varför du måste ta dig ur kaoset. Hej. Matts Rehnström här. Shaper of Business Excellence.

Tack för alla mejl och kommentarer till mina tidigare videor i den här serien. En av frågorna, jag tror faktiskt att det var ett par frågor, var ”Varför måste vi bry oss?”.

Jag talade om det stora WHY i din organisation och det är viktigt, men varför behöver vi bry oss om alla dessa saker som du talar om, Matts? Jag kommer att illustrera detta genom att ge dig en introduktion till något som jag kallar klarhetsmatrisen, som jag kommer att behandla i fyra korta videoklipp.

Matrisen för klarhet

Vi kommer att börja med vår klarhetsmatris i den här videon, där vi kommer att prata om den första lilla kvadraten vi har här nere. Men först och främst, vad är då denna matris? Matrisen innehåller fyra olika fält, och på en axel har vi saker som är oklara eller tydliga.

På den här axeln har vi saker som är artikulerade eller oartikulerade. Så det är vad vi arbetar med här. Den första delen är alltså att titta på vad som finns här nere i den oartikulerade och oklara sektorn. Detta är ett område där alla företag inte får vara med.

Den oartikulerade och oklara sektorn i klarhetsmatrisen

Låt mig förklara med hjälp av exempel. Vi kan till exempel ta ett möte. Vi har ett möte, men under mötet för vi inga protokoll, vi bara träffas. Vi kanske också bara träffas ad hoc.

Vi träffas och vi pratar, men det är oklart vad vi pratade om och det finns inga spår av vad vi pratade om eftersom ingen antecknade. Var och en har sin egen bild i huvudet av vad resultatet av mötet är.

Ett annat exempel är en säljare. Om vi har en försäljningsorganisation, så åker folk ut till olika kunder, men ingen antecknar och rapporterar tillbaka till organisationen om vad de pratade om och när affären kommer att vara avslutad.

Så när du talar med säljarna säger de att det snart är slut. Vi är så nära. Vi gjorde bara det här och det här, och det är alltid nästa försäljning. Nästa försäljning är alltid den största försäljningen i historien för dem, men det finns inga spår av den. Så om de bara försvinner från jordens yta vet ingen något om vad som har sagts eftersom det är oartikulerat. Ingen har skrivit ner något om det och det är naturligtvis också oklart.

I en manipulativ organisation manipulerar vissa människor andra

Så vad vi har här nere är alltså den manipulativa organisationen. Alla i organisationen engagerar sig verkligen i något eftersom vi har detta kaos här nere där folk kan börja spela mot varandra. De manipulerar strukturen, de manipulerar varandra.

Ingen vet vad som egentligen pågår. Ingen vet riktigt vart vi är på väg. Så alla spelar med alla utifrån sin egen personliga agenda. Och det kan då bli ett spel inom organisationen där folk försöker undvika någon annan och kringgå dem och i organisationsstrukturen och hierarkin komma upp. De vill få sin synpunkt hörd. De spelar sedan någon i en viss situation och så vidare.

I en manipulativ organisation känner sig de som inte spelar med i spelet dåliga.

Så här nere är folk rädda. De mår inte bra. Vi har ett högt sjuktal. Jag menar att det inte är roligt att vara här nere eftersom vi inte alla är likadana. Vissa behöver spela mot andra. Vissa behöver till exempel ta sig till nästa nivå på stegen för befordran. De gör vad som helst. De går över kroppar bara för att få ett lopp, en befordran. Och här, här nere, trampar dessa människor faktiskt på andra människor eftersom vi inte alla är likadana.

I en manipulativ organisation manipulerar 20 % andra för att få vad de vill ha.

Vissa människor vill bara göra ett bra jobb. Vissa vill leverera värde till sina kunder. De bryr sig inte om nästa nivå på befordringsstegen. De vill göra ett bra jobb, men sedan har de dessa människor som spelar dem. Det skapar ett kaos här nere som vi vill ta oss ur eftersom det inte är hälsosamt för oss som individer och inte heller för organisationen.

I de kommande videorna kommer jag att tala om de andra områden som vi kan ha inom en organisation, och det förklarar varför du måste förbättra din verksamhet eftersom du inte vill vara här nere. Det är därför du behöver denna förbättring, för om du förstår alla dessa saker som jag har på affischen och du är duktig på att hantera dem, förstår du dem, du talar om dem, du formulerar dem och de är tydliga. Sedan flyttar du dig bort från kaoset.

Arbetar du nu eller har du någonsin arbetat i en manipulativ organisation?

Vi tar upp det i de kommande videorna, och jag vill också veta om ni har en miljö som jag just beskrev. Du behöver inte nämna några namn eller något, utan bara säga att du har upplevt det tidigt i din karriär eller något liknande. Så du kan relatera till det kaos som jag just visade dig eller talade om.

Kommentera gärna nedan. Så jag är spänd på att se vad du säger, eller mejla mig om du inte vill vara så tydlig. Om du vill ha ett exemplar av affischen kan du klicka här så kommer du till en sida där du gratis kan ladda ner den så att du kan följa med när vi fortsätter att prata om de olika komponenterna. Och tills dess, låt oss gå och forma vår verksamhet för att uppnå toppkvalitet.