Beskrivning för "Det var helt klart värt besväret"

Det var helt klart värt besväret

Först av allt vill jag be om ursäkt för att jag “fipplat” som min son säger. “Nu fipplar du igen pappa” brukar han säga när jag håller på med något och det inte riktigt går som jag tänkt, utan det blir fel och fungerar inte.

Förra veckan så hade jag varit inne i inställningarna till utskicket och hittat mall för utskick. Där “fipplade” jag så att ditt namn försvann. Det blev en opersonlig hälsning och det var inte meningen. Idag hoppas jag verkligen det är bättre.

Över till en lite sann berättelse med en lärdom att dra för dig och din verksamhet.

Utflykt med utmaning

Att vara ute i vår fina skärgård är något som ger mig energi och som jag älskar. Tyvärr har det varit lite för lite av den varan i år då vädret inte varit det bästa och annat behövts prioriteras.

Men, så sken nu solen i flera dagar i sträck och det var varmt. Jag beslutade mig för att ge mig ut själv i vår familjebåt. Jag hade ändå ett par anbud som jag skulle skriva på, så det fungerade fint att sitta ute i båten och göra det. Hellre än på kontoret sådana fina dagar.

Båten är kring 9 meter, så den är inte jättestor, men samtidigt tillräckligt stor för att det ska vara en utmaning att lägga till själv. Speciellt då vi saknar fina hjälpmedel som till exempel bogpropeller (en propeller som flyttar fören i sidled när man ska lägga till vid en brygga).

Kluck-kluck-kluck

Färden tog mig till båtklubben Neptuns klubbanläggning. Det var nästan vindstilla när jag la till och allt gick bra. Allt eftersom så ökade vinden mer än vad prognosen sagt. Inte så det var några hårda vindar, men båten trycktes hårdare in mot bryggan och det kluckade väldigt mycket när vågorna slog in i skrovet.

Det vart så där krabb sjö, som man kallar det, när vågorna kommer från alla håll och kanter.

Nej, tänkte jag, det här vart inte så bra ändå. Det var lite svårt att koncentrera sig när båten ryckte till och det hela tiden lät det högre och högre där jag satt. Men hur ska jag göra? Nu låg båten tryckt mot bryggan och jag var själv. Ska bry mig eller ska jag helt enkelt strunta i det hela och stå ut? Det kanske blir bättre!?

En stund så tänkte jag att det får vara som det är. Det blir nog bra. Tänk om det går fel när jag ska lägga om båten? Det är kanske en för stor riskt? Jag vill inte få repor på skrovet från att båten far mot bryggan. Jag vill inte ”fippla” igen.

Jag var tvungen att lägga tankarna åt sidan för att kunna koncentrera mig på min uppgift att skriva anbudet som jag höll på med.

Kluck, kluck, ryck, kluck, ryck….nej, det här går inte.

Jag gör det!

En plan började forma sig i mitt huvud. Hur hade vi gjort om vi varit flera ombord? Tekniken när vinden ligger på båten ena sida och trycker den mot bryggan och man vill fara iväg, den vet jag om och har gjort flera gånger.

Det är att hålla kvar fören fast vid bryggan och samtidigt backa och vända propellern åt det håll man vill att akterna ska förflytta sig, det vill säga ut från bryggan. Det gör att aktern vänder ut och sedan vid lämpligt tillfälle släppa tampen så repet släpper bryggan. Sen är det bara att backa ut. Det är lite trixigt, men fungerar bra om man gör helt rätt.

Om vi varit flera så hade en i besättningen varit vid fören och hållit repet som sitter i bryggan. Nu var jag tvungen att tänka ut hur jag själv skulle klara av det hela. Jag hade svårt att vara på båda ställen samtidigt, både i fören och styra båten. Dessutom när det är lite trångt, så kan det bli besvärligt.

Efter att ha en detaljerad plan så växte självförtroendet över att detta ska gå bra. Jag fattade beslutet att lägga om båten.

Vinst

Det gick bra att lägga ut. Helt enligt plan. Jag fick i och för sig springa som en skeppsråtta runt båten för att vara på flera ställen “samtidigt”. Men det gick bra, då jag följde den plan jag gjort upp.

Jag gick runt betongbryggorna och la mig på andra sidan. Det var lite trixit att lägga till i vinden, men det gick bra det också. Jag hade faktiskt en plan även för det.

Där på andra sidan var det kav lugnt på vattnet. Vinden blåste naturligtvis lika mycket som på andra sidan bryggan, men det blev ingen sjögång, och vinden kom nu föröver på båten. När jag var klar så satte jag mig ner och….oj vad lugnt och skönt det var. Helt fantastisk.

Det var så värt det besvär jag hade med att göra en plan, att ta risken att det inte skulle fungerar, samt att behöva utföra manövern.

Jag hade helt missat flera upplevelser i detta om jag inte beslutat mig för att lägga om båten. Inte hade jag fått bevisa för mig själv att jag kan, och inte hade jag fått skörda resultatet med lugn och ro i och kring båten.

 

Lärdom – tänk om…

Varför skriver jag om allt detta då? Jo, det slog mig att det tyvärr är så många människor som sitter i liknande situationer både privat och i sitt arbete. Om jag håller mig till arbetet, så är det massor av verksamheter som inte fungerar som man vill.

Det “kluckar och rycker” i verksamheten, vilket hela tiden stör vad man ska göra. Folk är irriterade och önskar förändring, men man tar inte tag i det.

Man ser nog att det finns något bättre. Kanske till och med så tydligt som jag kunde se skillnaden mellan den ena sidan i hamnen och den andra. Ibland kanske inte så tydligt, men man drömmer ändå om något bättre.

Men…så är det det där med att göra slag i saken. Hur ska man orka och tänkt om man misslyckas, vad ska folk säga då? Vad ska chefen tycka, eller medarbetarna? “Vad var de vi sa…vi visste att det aldrig skulle fungerar” här man kanske för sitt inre. Och så har man så mycket att göra, så det får nog vänta. “Vi tar det sen.”

Men (#2)… vad händer om du lyckas? 

Vad händer om;

 • verksamheten får det lugn och ro som du behöver för att det ska vara roligare att jobba,
 • att du inte ska vara så stressade,
 • att kunderna ska uppleva att de får mer värde utav er,
 • att ekonomin är bättre och
 • att ni verkligen få fokusera på det som skapar värde?

Det är alltid ett extra arbete som behöver göras för att genomföra förbättringar. Det är extra behov av engagemang och energi för att genomföra det hela. Det är som en puckel som du ska över.

Men det viktiga är att se att det är en investering. Du kommer att kunna skörda vinsterna där framme när du tagit dig förbi puckeln.

För att förbättra verksamheten behöver du:

 1. Se vad det är du vill åstadkomma, något som ger dig inspiration, framtidstro och en målbild. – (Det lugna vattnet på andra sidan bryggan.)
 2. Veta hur du gör, det vill säga du behöver ha kompetensen. – (Låta fören vara fast vid bryggan och backa…)
 3. Ha en metod att följa, som gör att du kan luta dig emot.
 4. Skapa och följa en plan för hur förbättringen ska ske.
 5. Vilja, mod och engagemang att verkligen lyckas.
 6. Beslut att göra slag i saken. Vänta inte på det perfekta tillfället, för det kommer aldrig att infinna sig.

Och en sak till: När man flyttar en båt vid en brygga, så får man inte ha bråttom. Vatten är ett trögt medium, vilket innebär att man måste vara tålmodig och hela tiden ge kraft i den riktning som man vill att båten ska flytta sig. Den kommer att röra sig när du applicerar tillräcklig kraft, men det går inte snabbt.

Samma är det med förbättringsarbete i en verksamhet. Det tar tid. Det går att få snabba vinster samtidigit som hela arbetet är långsiktigt. Du kommer att ha förbättrat verksamheten långt mycket mer än vad många tänkt i början. Det kräver dock att du är tålmodig och inte ger upp den kraft du lägger på att genomdriva förbättringsarbetet.

Med det så önskar jag dig en fin sensommar. Vi hörs nästa vecka.

Matts