Beskrivning för "En bra ledare ska vara som Lasse"

En bra ledare ska vara som Lasse

Som du kanske vet så är jag officer i Försvarsmakten. Jag har haft förmånen att genomgå en av världens bästa ledarskapsutbildningar och därtill lägga massor med tid på att applicera det hela under handledning och därefter i en miljö där återkoppling från medarbetare är naturligt. Det jag lärde mig på officershögskolan var guld värt. När jag kom ut och skulle leda mitt eget förband så fick jag till mig glädje se ett riktigt proffs agera. Det var min dåvarande kompanichef Lasse, som jag år senare fick ärva kompaniet av. Lasse var och är mitt föredöme för hur en bra ledare ska vara.

Jag har funderat på vad det var som gjorde att han var en sån bra kompanichef?

Vad gjorde att han kunde både få med sig förbandets alla 248 personer att genomföra strapatser under hunger och kyla, och att samtidigt lyckas bra med att lösa uppgiften? Detta samtidigt som han var väldigt omtyckt som person inom kompaniet Jag har listat några saker och jag tror att vi alla kan lära oss av vad jag har sett som styrkor i hans ledarskap.

Jag vill bara påpeka att det kan låta som om Lasse inte längre är med oss, men det är han visst det. När jag pratar i dåtid så är det utifrån tiden tillsammans på förbandet för 30 år sedan och inget annat.

Så, vad var det som gjorde att Lasse var så bra? Det jag har funnit är fyra saker; kärlek, kunskap, analytiskt lugn, samt beslutsamhet.

Under våra år tillsammans på förbandet så visade Lasse alltid kärlek till människorna omkring sig. Han tycker genuint om människor och att arbeta med dem. Han brydde sig om hur vi andra mådde och hur vi uppfattade situationen. Det gjorde att vi kände att vi var ett gäng där vi var tillsammans ska lösa en uppgift. Jag ser att bry sig om sina medarbetare och medmänniskor gör så mycket för ledarskapet. Att fråga hur folk mår och sedan också verkligen vara intresserad av att höra svaret.

Vidare så hade han kunskap om verksamheten. Inte så att han var nere och skruvade i detaljerna, för det visste de nyutbildade soldaterna mer om, men han hade en grundläggande kunskap om vad verksamheten bestod av och vilka behov som fanns. Med den kunskapen så kunde han ställa rätt frågor vid rätt tillfälle för att få oss andra ledare att komma fram till lösningar. Det gav oss en injektion till att visa engagemang och att vi hade en som förstod oss och vår situation i att lösa uppgiften.

Därtill så visade han alltid ett analytiskt lugn. Med denna förmåga så kunde saker hända runt omkring en, men så visste vi att det finns en lugn punkt att gå till och diskutera den uppkomna situationen. Saker skiter sig i en verksamhet. Ute i skogen så frös bilar ihop i extrem kyla, soldater fick magsjuka (drick aldrig iskristalliserad mjölk och ät limpa till!) och en massa saker som omkullkastar eller i alla fall försvårar genomförande enligt plan. Förmågan som ledare att vara lugn och kunna fatta beslut på fakta och data, samt med analytisk förmåga är otroligt viktig.

När det sen kom till beslut efter att ha analyserat data och fakta, så behöver man som ledare alltid kunna fatta dessa beslut. Lasse fattade dessa beslut i rätt tid när de behövdes. Vi fick lära oss på officershögskolan att “vådan av att inte fatta ett beslut är ofta värre än att fatta ett felaktigt beslut”. Det har följt med mig sen dess. Beslut kan i majoriteten av gångerna korrigeras av nya beslut och framtida korrigeringar. Det är få gånger som vi i en vanlig verksamhet har så avgörande beslut så att de är oåterkalleliga. Dessa finns naturligtvis på vissa ställen, och då vill det till att ha ännu bättre förberedda strukturer för hur vi fattar dessa beslut. Jag ser här tyvärr allt för många som inte vågar fatta beslut, trots att de är satta som chef. Dem ska alltid vänta på något och/eller det perfekta tillfället. Det är förödande. Beslutet behövs snarare tidigare än senare.

Så jag hoppas att min lärdom från min läromästare Lasse kan ge dig ett bra input till att bli en bättre ledare.

Tänk på att visa kärlek, se till att ha god kunskap om verksamheten, håll dig lugn och var analytisk där du fattar beslut på fakta, samt se till att du faktiskt fattar beslut.

Har du haft en Lasse i dit liv? Maila mig gärna och berätta, för jag vill gärna höra om våra bra ledare.

Vi hörs,

Matts