Beskrivning för "Har du fastnat likt en humla mot fönstret i köket?"

Har du fastnat likt en humla mot fönstret i köket?

Humlan som kämpar

Jag sitter och tittar ut genom fönstret i köket. Det är en vacker sommardag med både värme och sol. Det dunsar återkommande mot köksfönstret. Humlan är vackert randig och har tydlig väldigt mycket energi. Den ser genom fönstret var den vill, men den kommer inte dit.

Jag reser mig och öppnar ett sidofönster för att kunna släppa ut humlan. Men humlan vill inte bli hjälpt. Den bara dunsar mot glaset om och om igen. Jag vill hjälpa humlan genom att föra den försiktigt mot det öppna fönstret, men humlan vägrar. Den förstår inte vad det är den stora klunsen vid köksbordet vill med pappret i sin hand.

Precis när vi är på väg över från det ena fönstret, det som inte går att öppna, till det andra fönstret som jag nyss öppnat, så ser humlan att bilden av den gröna trädgården försvinner. Det gör den för en stund när den passerar fönsterkarmen mellan fönstrena.

“Bäst att skynda tillbaka till där jag ser trädgården”, måste humlan tänka. För snabbt och kvickt “hoppar” den över min hand och flyger tillbaka. Bara fem centimeter från friheten.

Där fortsätter den att söka friheten i trädgården utan att veta att det är helt fel metod för att nå det den vill.

Jag tror du känner igen dig?

Verksamheter gör likt humlan

Det är tyvärr många verksamheter som agerar som humlan i mitt köksfönster när det kommer till förbättringsarbetet. De tror de har rätt metod för att utveckla och förbättra sig, men det kommer ingenstans. De drömmer om hur bra det skulle kunna vara (trädgården) men de ser inte att metoden är fel (studsa mot fönstret).

De ser inte att det aldrig kommer att fungera. De tror att om man bara tar i lite till så kommer man att lyckas.

De misstar aktivitet med framsteg. Likt humlan så lägger den enormt mycket energi för att utvecklas och bli bättre. Men de blir tyvärr endast slöseri med resurser och brustna förhoppningar.

Likt humlan så når man inte så mycket närmare målet utan man kommer efter ett tag att tappa orken. Kanske kommer förbättringsarbetet också likt humlan att snart ligga på rygg med benen i vädret.

En annan vy

Hur lyckas du då komma vidare? Det är avgörande att tänka annorlunda och att du skapar dig en annan vy av verksamheten. Det gäller både när vi vill genomföra förbättringar hos oss som individer, men också när vi vill göra det med våra verksamheter.

Du behöver för det första förstå att du inte kan lösa problem och utmaningar med samma tankemönster som skapat problemen och utmaningarna.

Om du dessutom har arbetat en längre tid med ett förbättringsarbete men inte upplever att du kommer framåt, så måste du ändra tankesätt. Du kan inte förvänta dig ett annat resultat om du alltid gör som du alltid gjort.

För att få stöd i att ändra ditt tankesätt så kan det vara värt att tala med någon utanför organisationen, gärna någon som har erfarenhet av förbättringsarbete. Denne någon kan då vara det behövda bollplanket för att komma vidare i dina tankar.

Dessutom är det många gånger så att när man väl berättar och förklarar för någon om situationen och ens angreppssätt för att komma vidare, så kommer man själv på goda tankar. Det är som om själva berättandet lösgör ens egna tankar som annars sitter fast i och fokuserad på problemområdet.

Vad har du för något du vill komma vidare med?

En längre tids ledighet är ett bra tillfälle för att komma förbi sådana saker som blockerat en under övriga året. Det är då man kan ta sig tid att faktiskt sätta sig i lugn och ro och tänka.

Vad har du för något som skulle göra att du och din verksamhet tog ett ordentligt steg framåt och uppåt för att bli bättre?

Vem skulle vara den som du skulle kunna bolla dina tankar med? En före detta kollega, en kurskamrat, en kollega i en annan del av organisationen? Tänk på att det är bra med den där utifrån-vyn som kan ge dig nya insikter.

Är det något jag kan göra för att hjälpa dig så vet du att det bara är att lyfta telefonen eller maila mig. Helt utan förpliktelser från din sida. Kan jag hjälpa till, så gör jag det gärna. Du når mig på 070-528 52 61 och matts.rehnstrom@cleanstream.se.

Tills nästa gång så önskar jag dig en fortsatt fin sommar. Och du; hjälp humlorna i ditt fönster så de kommer ut i trädgården igen. Insekterna behövs för vår värld. 🙂

Hälsningar,

Matts