Beskrivning för "Led med exempel"

Led med exempel

Du har säkert hört att barn inte gör som du säger, utan som du gör. En del av er kanske har egna barn och vet precis vad jag menar. Och även om vi vet det är det ibland svårt att komma ihåg det från tid till annan. Gissa vad, samma sak gäller för ditt företag.

Som ledare är det mycket viktigt att vara ett gott exempel på vad du vill se mer av i ditt företag.. Och kom ihåg att en ledare inte bara är en person som har titeln chef. Det finns två typer av ledare: den formella och den informella ledaren. Den första är den som har titeln chef och har förtjänat lagets respekt. Den sistnämnda är en person som inte har en formell titel, men som ändå har förtjänat lagets respekt för att vara en ledare.

Det du gör som ledare har en direkt inverkan på vad dina följare också gör. Om du beter dig också mycket ut den zOm du inte kan lita på dem, kommer dina följare att lämna dig. Du är inte längre deras ledare. Men inom den zonen kan du påverka deras beteende. Därför är det viktigt att du lever upp till förväntningarna. Man kan inte säga en sak och göra en annan.

  • Om du säger att vi ska ha respekt för varandra visar du bristande respekt för någon, du signalerar något annat till dina anhängare. Och det spelar ingen roll om det handlar om bristande respekt för någon utanför ditt team av följare. Du har visat att det är okej att inte respektera någon.
  • Om du säger att vi tar hand om dina kunder och sedan klagar på dem i pausrummet, är det en annan signal.
  • Om du säger att det är viktigt att ta hand om din hälsa och sedan arbetar mycket mer än alla andra, skippar din träning och går upp i vikt, då signalerar du något annat.
  • Om ni har en policy om att inte dricka alkohol vid affärsmiddagar och sedan visar upp kvitton på era resekostnadsanspråk som visar något annat, signalerar ni något annat.
  • Om du säger att projekt X är det viktigaste projektet i ditt företag, men när teamet vill presentera några av resultaten för dig prioriterar du dem aldrig. Då signalerar du något annat till dem.
  • Om du säger till teamet att spara pengar eftersom företaget har det svårt, och sedan flyger i business class och bor på dyra hotell, signalerar du något annat.

Det är så viktigt att du vara ett gott exempel för dina följare. Om du inte gör det kommer du att förlora dina anhängare och då är du ingen ledare längre. Du kanske fortfarande är en manager, men du är inte en ledare. För att bli och förbli en ledare är det mycket viktigt att du följer dina ord. Tänk, agera och prata på ett sätt som överensstämmer med det sätt som du vill att organisationen ska tänka, agera och prata på. Som ledare har du mer makt än du tror att vara en förebild. Ta den chansen och bli en riktig klassmänniska.


Till dig och ditt företag.
Matts