Beskrivning för "Du kommer att misslyckas i verksamhetsutveckling"

Du kommer att misslyckas i verksamhetsutveckling

10, 9, 8, 7, 6, 5, ignition sequence start, 4, 3, 2, 1, 0…and we have a lift off!

Den fjärde uppskjutningen av Starship och Super Heavy Booster gick av stapeln på nationaldagen. Som en sci-fi- och tech-kille så har jag länge följt utvecklingen som SpaceX gjort. Det finns så mycket att säga om deras arbete, men i det här veckobrevet tänkte jag stanna vid deras attityd kring att misslyckas. SpaceX är inte rädda för att misslyckas i verksamhetsutveckling.

Den uppskjutning som var i torsdags var den fjärde av hela raketen, bestående av själva booster-delen. Det vill säga den del som gör att raketen lämnar jordens huvudsakliga gravitation. Och sen Starship, den del som ska kunna innehålla last och människor till Månen och Mars. Den sitter ovanpå boostern.

Den här uppskjutningen var den fjärde och, precis som de tre föregående, ett test. Dessförinnan har man gjort en mängd uppskjutningar med bara booster-delen för att testa den. Testet är att prova något specifikt och att samla in data kring hela uppskjutningen.

SpaceX har ett tempo som aldrig tidigare skådats

Man har alltså byggt flera hela raketer som man skjuter upp med vetskapen om att de kommer med stor sannolikhet att bara gå sönder. Att testa kan verka helt logiskt och det gjorde man också på NASA också en gång i tiden när de var aktiva med att utveckla raketer. Den stora skillnaden är att SpaceX har ett tempo som aldrig tidigare skådats i dessa sammanhang.

Hela satsningen är att de kör på och bygger och testar, bygger och testar, om och om igen. Det kostar massor med pengar för att bygga dessa hela raketer. Tanken är att det totalt sett är billigare att bygga dem och skicka upp dem nu, i snabb följd, än den totala kostnaden blir av att vara för försiktig och kanske möta ett stort misslyckande i slutet.

Det här kan vi lära oss av när det kommer till vårt förbättringsarbete. Det är i stort sett alltid bättre att utveckla och sen prova, för att lära sig och sen göra om och bättre. Hela tiden i en serie.

Misslyckas i verksamhetsutveckling

Du kommer att “misslyckas” i din verksamhetsutveckling, där det kommer vara saker som inte fungerar som tänkt, men notera citationstecknen runt “misslyckas”. För egentligen så har du haft framgång. Framgång av att du vågade och att du nu lärt dig en massa längs vägen.

Med den nya kunskapen och den positiva känslan av att vara på väg framåt, tar du sen nästa steg och gör likadant; testar igen. Du lär dig hela tiden saker som du aldrig skulle lärt dig om du inte vågade prova.

“Den som inte vågar ta nästa steg, blir lätt stående på ett ben”
– kinesiskt proverb.

I en organisation där det inte är tillåtet att göra fel, så blir man lätt tankemässigt låst och vågar inte prova. Blir man bestraffad i någon form när man gör ett misstag så drar man sig för att just prova. Initiativ tas ifrån en och man avvaktar.

Just detta är en enorm kostnad och en enorm potential som man går miste om. Jag ser det om och om igen i så många verksamheter.

Hur är det i din organisation; är priset högre för misslyckanden än vinsten för att har tagit ett initiativ?

I våra utbildningar Certifierad förbättringsledare och Certifierad verksamhetsdesigner lär vi ut vikten av att hålla högt tempo och att prova. De erfarenheter och kunskap du får genom att prova överstiger i stort sett alltid priset du får betala för att avvakta och vänta på den perfekta lösningen.

Det finns naturligtvis tillfällen då vi inte ska chansa, som när liv och hälsa står på spel. Men för det mesta när det kommer till vårt förbättringsarbete så är vi inte ens i närheten av liknande kritiska saker som kan inträffa om det går fel, och då skadar försiktigheten vår utveckling.

Vad är det värsta som kan hända?

Många gånger är det värsta som kan hända att att en kund ringer och klagar, eller att en kollega får göra något en gång till, eller liknande. Här är det bra att förebyggande arbeta med att information till olika intressenterna, om att ni håller på med utveckling inom området. När så skett nöjer sig de flesta som eventuellt upplever något negativt bara att gå vidare i tillvaron.

Åter till SpaceX. Uppskjutning nummer tre slutade med att rymdskeppet kraschade vid återinträde i atmosfären. Detta slog media upp stort som att det var ett misslyckande. Samtidigt så hurrade alla som var mer insatt i frågan.

Du kommer att drabbas av liknande när du nu använder testa-lära-principen. Oinsatta eller de som inte vill att du ska lyckas kommer att påpeka att:

  1. du misslyckats,
  2. att du gjort fel, och
  3. att förbättringsarbetet du jobbar med snarast borde läggas ner.

Men då vet du bättre och tar det med ro, för du har lärt dig en massa och du kommer att göra sakerna än bättre nästa gång.

Nedan ser du hur SpaceX medarbetare ser ut när andra skriver om att de misslyckats. Inte mycket till spår av misslyckanden i dessa miner.

​​​​​​​

Som min vän Anita, som jag jobbat med länge, brukar säga; “vi måste våga hoppa!”.

Vågar du hoppa

Så frågan till dig för veckan blir; vågar du hoppa? Vågar du ta risken av att allt inte är perfekt och att någon kan bli lite irriterad på att något inte fungerar som det borde? Vågar du misslyckas i verksamhetsutveckling?

Jag hoppas det. För desto snabbare du “misslyckas”, desto snabbare kommer du framåt. Ingen kan förutse alla variabler över lång tid, utan du behöver testa dig fram, i verklig miljö, med verkliga människor inblandade.


Få fri tillgång till vår kunskapsbank för att bygga ett starkare företag

I kunskapsbanken hittar du bland annat:

  • 7 specialrapporter med praktiska tips
  • 10-tal webinarer om du kan se på en gång
  • Checklistor m.m.

Få fri tillgång till vår kunskapsbank för att bygga ett starkare företag

I kunskapsbanken hittar du bland annat:

  • 7 specialrapporter med praktiska tips
  • 10-tal webinarer om du kan se på en gång
  • Checklistor m.m.