Beskrivning för "Schooools out for…. Never!"

Schooools out for…. Never!

Du har säkert hört låten “Schools out” med Alice Cooper. Jag kommer ihåg hur vi spelade den om och om igen när det var dags för skolavslutning. Själv tycker jag låten är riktigt bra och jag hör den gärna. Att den spelas så här dags på året är inte så svårt att förstå, då sommarlovet står inför dörren, inget mer lärande av saker och ting.

Nu arbetar jag med att hjälpa organisationer att öka sitt värde till kunderna och att bli mer effektiva i det arbetet. Jag har lärt mig att det är otroligt viktigt att ha en lärande organisation om man skall kunna förbättra sig effektiv. Eftersom en organisation består av människor, människor som skapar värdet till kunden, så är det viktigt att dessa människor också har en förmåga att utveckla sig.

Jag har ett seminarium där jag pratar om den utmaning som organisationer står inför. Bara för att summera dem så kan man säga att utmaningarna ökar och kommer i allt snabbare takt. För att kunna fortsätta att vara bra på det ni gör måste ni konstant utveckla er. En verksamhet antingen utvecklas eller avvecklas, det finns ingen status quo. Detta sett ur aspekten att marknaden och konkurrenterna hela tiden rör sig också. Så antingen tappar du till marknaden och konkurrenterna eller så tar du in.

Samma sak gäller för personer, antingen så utvecklar du dina kunskaper och erfarenheter eller så tappar du dem. Om du arbetar som kock, finns det alltid någon annan kock som lär sig nya saker och kan förbättra sina recept. Om du arbetar som systemutvecklare, finns det alltid någon annan systemutvecklare som studerat vidare och lärt sig något nytt och kan göra bättre system. Om du arbetar som lärare, finns det alltid någon lärare som lärt sig själv något nytt och kan på så viss lära ut bättre och nya saker till studenterna. Om du arbetar som ledare i en organisation, så finns det alltid någon annan ledare som har besökt ett seminarium eller läst en bok och som kan leda verksamheten på ett bättre sätt. Om du är en sjukskötare, finns det alltid någon annan sjukskötare som har skaffat sig nya medicinska färdigheter och som kan ge patienten bättre vård.

Eftersom det är ett konstant tryck på att göra arbetet snabbare och med högre kvalitet, samtidigt som det finns ett större utbud på kompetenta människor som kan göra jobbet, måste du ta utveckling på största allvar.

Skolan slutar (Schools out!) i närtid och det börjar närma sig semester. För oss nordbor är det viktigt med semester under sommaren. För både studenter och arbetsföra så finns det dock inget lov från att lära sig saker. Bara för att du inte arbetar betyder det inte att du inte skall lära dig saker.

Semestern är faktiskt ett kanontillfälle att lära sig något nytt och att reflektera.  Det är ett tillfälle då du inte är stressad över en massa saker som pågår i verksamheten eller som ”bara” måste vara klar innan en viss tid. Använd det tillfället på ett klokt sätt. Köp ett bar intressanta böcker inom ditt område eller kanske inom ett område som du inte känner så bra, men vill lära dig mer om. Studera och reflektera så kommer du att använda sommaren på ett klokt sätt och kommer att leverera ett ökat värde när slutet på sommaren närmar sig.

Ha en riktigt skön Nationaldag!

Dela gärna och kommentera på min webbsida.
För din och din verksamhets framgång!
Matts