Beskrivning för "Ta ansvar, även om någon annan gjort fel"

Ta ansvar, även om någon annan gjort fel

Tar ni ansvar för andras misstag? Det gjorde säljaren. Vad menar jag? Jo.. Här om dagen blev jag kontaktad av en säljare på profilföretaget Company Line. Vi har några beställningar hos dem rörande profilprylar, det vill säga saker som bär något av våra varumärken.

Jag tänkte; vad nu då, är det något strul?

Jo, eller nej, frågan rörde om jag verkligen skulle ha den logotypen som jag godkänt på korrekturet.

Ett korrektur är just till för att man skriver ihop texten, ritar bilden, eller som här visar hur den ser ut på den pryl där de ska trycka den. Korrekturen är till för att kunden ska kunna få godkänna att det ser bra ut. Sen är det bara att köra. Eller?

Men…vad händer om kunden godkänt fel?

Skyll dig själv!

Ja, då blir det väl fel, eller hur? Det blir väl som kunden beställt. Bara att köra på, rätt eller fel, så har kunden sagt “ja” då åker vi…?

Nja, nu var det ju så att det inte var helt rätt. Jag hade gjort fel. Det var jag som hade blandat ihop logotyperna så fel logotyp hamnade på fel pryl. Jag kunde ha fått stå för felet då jag ju hade godkänt korrekturet.

Men, i det här fallet så klev en ansvarsfull person in och funderade en extra gång. Det var han som stod och skulle fixa med själva trycket. Han hade som sagt bara kunna köra på, men kände på sig att något var fel. Bäst då att kontrollera en gång till, måste han ha tänkt. Hellre en gång för mycket än att det blir fel.

Mycket riktigt. Det var fel. Det räddade hela upplagan från att bli helt fel. Jag hade gjort fel när jag godkände korrekturet. Men den anställde hos leverantören tog ett extra ansvar.

Ingen hade kunnat beskylla honom för att ha gjort fel om han bara hade kört på. För kunden, det vill säga jag, hade godkänt korrekturet.

Att dessutom stanna upp och tänka till, det kostar på, i produktionsflödet. Det var naturligtvis inte bara vår order han hade att göra med idag, utan en mängd andra. Att då stanna upp och kasta om i produktionen, det strular till det för dem.

Och det är precis där sensmoralen i det hela ligger.

Ta ansvar

Personen ifråga tog ett extra ansvar, då han verkligen ville att det skulle bli rätt. För han tänkte att det inte är roligt för kunden, eller honom själv, när det blir fel ut till kunden. Vi kan se det som dålig kvalitet, trots att det var kunden som strulade till det. Men det blir så tråkig stämning om det blir fel, oavsett vem som strulat till det.

Han tog ett ansvar utöver vad som egentligen kunde ställas på honom. Han “ställde till det” för den egna produktionen, men till vinningen att det i det här fallet får en väldigt nöjd kund.

Med rätt inställning och med omtanke om kunden, så kommer ni också att komma så mycket längre i er verksamhet. Har ni sådana individer hos er också, som är beredd att tänka lite längre, att ta ett lite större ansvar? Kanske har du själv varit med om något liknande?

Att se en nöjd kund, vad den än kallas, är som hela syftet med en verksamhet.

Lycka till med att tillfredsställa kunderna lite extra den kommande veckan.

Hälsningar,

Matts