Beskrivning för "Tekniken utmanar dig!"

Tekniken utmanar dig!

Att vi lever i en tid där tekniken förändras snabbt kan inte ha undgått någon, men väljer du att vara en aktiv deltagare eller pratar du bara om det med förvåning under kaffepauserna?

Enligt Ray Kurzwail, författare till New York Times bästsäljande bok The Singularity is Near, minskar tiden mellan stora förändringar i samhället med 50 procent vart tionde år. Kurzwail förutspår att nästa stora förändring kommer att äga rum runt 2020. Han förutspår nanoteknikens framväxt, som äntligen kommer att göra det möjligt för människan och maskinen att bli ett. Detta kommer också att eliminera en stor del av de sjukdomar som vi har idag, eftersom vi är och kommer att bli alltmer kapaatt åtgärda eventuella fel med hjälp av dessa mycket små tekniska tjänare. Tekniken förändras snabbt, TV, telefoner, datorer med mera utvecklas i en rasande takt. Om du någonsin har tvekat att köpa något för att du var rädd att du skulle få gårdagens modell, är den känslan bara en bråkdel av vad du kommer att känna i morgon.

Hur påverkar det din verksamhet? Har det någon inverkan överhuvudtaget? Självklart gör det det. Teknikföretagen befinner sig i stormens öga. År 2009 hade Nokia 38 procent av marknaden för smarta telefoner med sin Symbian-plattform, i slutet av 2012 har de cirka 3 procent! Det är en minskning med 35 % på tre år. Hur påverkas organisationer som inte ser sig själva som teknikorganisationer?

Ta 3D-skrivare som exempel. För ett par år sedan ansågs 3D-skrivare vara något för framtiden. Gissa vad, den framtiden är här nu. För ett par år sedan var 3D-skrivare endast avsedda för företag som specialiserat sig på att arbeta med 3D-modeller för andra branscher. Idag har utvecklingen fokuserat på de första plast-3D-skrivarna, men nu är det möjligt att skapa metallstrukturer med metall-3D-skrivare och det pågår även en utveckling av bio-3D-skrivare som skriver ut biologiskt material, t.ex. öron och hjärtklaffar. I dag kan du köpa en 3D-skrivare i plast för att ha hemma för drygt 1 200 â’¬/$~1 800. Du kan modellera dina egna 3D-saker på datorn med hjälp av 3D-modelleringsprogram och sedan skriva ut dem på ditt eget kontor, som att skriva ut ett enkelt dokument. Jag läste en artikel om en kille som köpte en sådan skrivare och tillverkade egna reservdelar till sin trasiga tvättmaskin och även skrev ut sina egna Lego-byggstenar. Hur påverkar detta Legos affärsmodell när folk kan börja skriva ut sina egna delar? De måste naturligtvis förändras. De måste fortsätta att ge kunden ett värde, vilket inte innebär att köpa delar av dyr plast i en låda. Kanske kan kunden själv få tag på delarna, men kanske inte de avancerade ritningarna?

Det finns opportunistiska fördelar att ta tillvara på här. Kanske kan du ge dina kunder 3D-layouten och låta dem skriva ut den hemma. Det kan innebära att en reservdel till en hushållsapparat eller till och med din bil skickas digitalt och skrivs ut i ditt eget hem.

En annan del av den tekniska utvecklingen är att de personer som ditt företag kommer att anställa om några år är vana vid att hantera tekniken på andra sätt än vad dina nuvarande resurser tillåter. De har vuxit upp med dessa saker till hands. De har fötts in i det tekniska samhället. Under helgen lekte min dotter med en kompis. De ritade bilder, tittade på tv tillsammans och lekte med plastfigurer (som ännu inte skrivits ut i vår egen 3D-skrivare) och hade riktigt roligt. Detta pågick i ungefär fyra timmar. Det som förvånade mig var att de hade så roligt medan min dotter var i sitt rum i norra Sverige och hennes väninna var i Mexiko! De hade det ”trevligt” via Skype och delade TV, teckningar och andra saker direkt med varandra.

Hur ska ni bygga upp er organisation så att ni kan ta emot min dotter och hennes väninna när ni behöver deras hjälp om några år? Hälsar du dem med regler som säger att sociala medier är förbjudna under arbetstid? Möter du dem med gammaldags tankar, föråldrade IT-system och gammal utrustning?

Du måste ta en djupgående titt på både din affärsmodell och din interna tekniska miljö. Du måste se till att du överlever de förändringar som väntar. Du behöver dock ha processer på plats för att se till att du inte blir överkörd av en ny affärsmodell som bygger på den nya tekniken eller att de resurser du behöver välja går till någon annan.

För din excellens!

Matts

PS. Om du vill få mer gratis material om Business Excellence kan du anmäla dig till nyhetsbrevet till höger.

 

 


Få gratis tillgång till vår digitala kunskapsbank

Du får fri tillgång till:

  • 7 specialrapporter med tips
  • 8 webinar-repriser
  • Checklistor m.m.

Få gratis tillgång till vår digitala kunskapsbank

Du får fri tillgång till:

  • 7 specialrapporter med tips
  • 8 webinar-repriser
  • Checklistor m.m.