Beskrivning för "Vad var det som gick fel? Jag följde inte receptet."

Vad var det som gick fel? Jag följde inte receptet.

Jag måste erkänna att jag har misslyckats. Jag följde inte receptet. Mitt goda frukostbröd blev inte så bra som jag hade tänkt mig. Det var inte katastrof, men det var inte heller så perfekt som jag hoppats på.

Vad var det som gick fel, tänkte jag på när jag utvärderade mitt bak mellan tuggorna? Jo, jag kom fram till att jag inte hade följt receptet och säkerställt att det blev ett bra resultat, innan jag började göra egna utsvävningar.

Jag hade fått ett recept från min bror på ett bröd som skulle vara väldigt gott. Det såg ut att passa mig perfekt; mörkt, grovt, och med en massa frön i. Sagt och gjort så ställde jag mig och baka. Men…så funderade jag till lite. Kanske jag skulle ta och lägga till russin, och kanske jag skulle ta och… Jo, det blev alltså avsteg á la Matts. Min bror hade följt receptet och lyckats perfekt, men jag skulle börja bängla till det.

Vad ha det här nu med verksamheter och förbättringsarbete att göra? Har jag bytt fokus och övergått till att konkurrera med Ernst? Nej, du kan vara lugn. Så här tänker jag; vad är en process om inte ett recept på hur vi skapa ett värde i vår verksamhet?

Vi har något som vill har något – säg att min son är den som vill ha det goda brödet. Någon tar på sig uppgiften att skapa det som den första någon vill ha – jag tar på mig att baka brödet. De arbetssteg som vi behöver utföra för att få ett bra resultat och också för att kunna upprepa det vi gör, om och om igen, det är vår process – receptet som jag behöver följa.

Det är i upplägget av processen vi säkerställer att vi håller hög kvalitet, att vi har de verktyg vi behöver, att vi har bra styrande och stödjande dokument, och annat stöd som säkerställer att vi minimerar personberoendet och ökar glädjen att arbeta. Det är processen som gör att vi kan “slappna av” och följa det arbetsflöde vi bestämt att vi ska ha. Vi kan mäta och följa upp, för att på så vis öka kvaliteten allt eftersom.

Processen är som receptet, och lite till.

Det är först när man följer recepten, en gång, två gånger, som man kan börja mixtra och bygga ut den. Förbättra den. “Russin i brödet, vilken bra idé Matts!”, men hur påverkar det de övriga i receptet? Det är först när vi vet VAD och HUR vi ska göra något som vi kan börja ändra på det. Utan att ha mätt resultatet – att smakat på brödet efter ett par bak – som vi kan bedöma att det finns behov för förbättring, eller kanske improvisation.

Det är ju det duktiga kockarna och bagarna som kan ta ut, eller gena, i svängarna. För dem vet ju vad det är dom gör. Vi andra som är rätt nybörjare på det här med bakning, vi får vackert hålla oss till receptet om vi ska få det resultat som receptet utlovar. Sen med ökad kunskap och erfarenhet kan vi bygga på det och anpassa det.

Jag hör många gånger att “vi måste gena i kurvorna” men då utan att vederbörande överhuvudtaget vet vilka kurvor som finns och vilka som ska genas i. Du kan inte gena i dem, om du inte vet om dem. Du kan inte.

Så tipset för veckan får bli att först designa upp era processer, sen mäta och följa upp. Först därefter kan ni börja “peta i dem” och prova hur de blir än bättre. Då slipper du få motsvarigheten till mitt alldeles för kladdiga bröd, utan istället få det precis som du vill ha det.

Hur ser det ut hos er, i din verksamhet, följer ni receptet (processerna) eller mixtrar ni och blandar lite på eget bevåg?

Lycka till med bakningen…förlåt, verksamhetsutvecklingen.

Hälsar,

Matts