Beskrivning för "Våga misslyckas"

Våga misslyckas

”Våga misslyckas och gör det snabbt!”

För många år sedan satt jag i publiken på ett konferenscenter i USA och lyssnade på en talare. Han sa något som jag tog till mig. Det var nog för att det så väl överensstämmer med vad jag har pratat om länge. Han sa “You have to fail often, early and ugly to succeed”.

Jag ser om och om igen hur vi har uppfostrats att inte göra misstag, för det ses som ett stort nederlag. Och vad ska andra tänka och säga om mig, om jag misslyckas? Därför tar vi det säkra före det osäkra;

  • Vi lägger saken åt sidan istället för att chansa.
  • Vi väljer att jobba ännu lite till för att det ska bli perfekt.
  • Vi låter någon annan ta över och vara den som exponeras, och då tar smällen om det inte fungerar.

Denna rädsla av att misslyckas gör det paradoxalt nog också så att vi inte heller lyckas. För lägger vi det åt sidan så blir det ju inget alls. Jobbar vi vidare för att nå perfektion, så kommer vi heller aldrig att komma vidare. Och låter vi någon annan ta över och det lyckas bra, då får vi ständigt stå i skuggan av dem som vågade.

Misslyckanden i förbättringsarbetet

När det kommer till att genomföra förbättringsarbete i våra verksamheter så måste vi våga att släppa den nya processen så den får möta verkligheten. Det är endast då vi vet vad som fungerar och inte fungerar. Vi kan “torrsimma” hur mycket vi vill, men vi kommer ändå inte att förstå alla olika saker som kan ske längs vägen och som gör att processen inte fungerar som tänkt.

Enda sättet är att göra ett bra jobb under en kortare tid och sedan våga släppa ut och börja köra. Sen allt eftersom så förbättrar vi processen så de blir bättre. Den absoluta majoriteten av all verksamhet går inte under bara för att en liten del misslyckas.

Och om alla, även kunderna, är medvetna om att det är den första versionen, så köper man lite småfel här och där. Kunderna är nog förmodligen överlyckliga att inte behöva göra på det sätt som gjordes tidigare.

Våga misslyckas även inom er verksamhet

Ni behöver ha en “misslyckas-är-okej” kultur i er verksamhet för att utvecklas.

I fysiken så kräver all rörelse värme, där atomerna far runt i sina banor. Om det är kallt istället så stannar dess rörelse av och allt går trögt. Det har du säkert upplevt en riktigt kall vinterdag, då bilen är så trög att köra. Den önskade nog bara att den fick stå still och invänta varmare väder.

Det får inte ske i din verksamhet om du vill lyckas med förbättringsarbetet.

1. Jobba snabbt
2. Ut med resultatet
3. Lär er av verkligheten
4. Förbättra!

Om och om igen, och hela tiden.

Med det så önskar jag dig en vecka fylld av snabb utveckling och många lärdomar från dina misslyckanden.