Beskrivning för "Vikten av att följa en affärsprocess"

Vikten av att följa en affärsprocess

I förra artikeln talade jag om vikten av att hantera processer och projekt. Jag vill utveckla detta lite närmare. Ett gammalt ledarskapsordspråk säger att ”det du inte kan se och mäta kan du inte kontrollera”, vilket innebär att du inte har någon kontroll över de saker som du inte kan se hur de ser ut och inte heller kan mäta.

Det första du måste göra är att se ditt företag som vad det är: ett företag som består av processer och projekt, med många människor som spelar olika roller för att leverera ett värde till dina kunder. Ju mindre du och teamet delar synen på hur processerna och projekten ser ut, desto mindre har du kontroll.

Det är lätt att förstå att om alla sitter i samma rum och du spelar rollen som processledare har du bättre möjligheter att lyckas än om alla sitter på olika platser i världen.

Om du tänker dig att processen är väl utformad, att alla känner till den och att du befinner dig i samma rum som ditt team. Säg att de är ungefär 10 stycken. Du kan placera dig själv i mitten av rummet och ha kontroll över allt som händer. Du kan låta dem ta upp kanban-kort vid sina skrivbord för att signalera olika status till dig och till resten av teamet. Du kan också ringa dem vid namn och få information om vad som händer. De kan lika gärna svara dig tillbaka. Eftersom du har full förståelse för processen och även för utvecklingen kan man säga att du har kontroll över situationen.

Låt oss nu göra laget fem gånger större och låta dem sitta på olika platser runt om i landet. Eller kanske till och med olika kontinenter i olika tidszoner. Nu är det inte lika lätt att kontrollera allt, även om man har en väldefinierad process. Utan en väldefinierad process är du tyvärr helt vilse. För att få kontroll över din väldefinierade process måste du använda teknik i form av datorsystem. Men tyvärr räcker inte vilket ERP-system som helst. Du måste skapa en miljö för hantering av affärsprocesser (BPM). BPM är en idé, en filosofi om hur man ska styra sin verksamhet, som levereras med ett eget datorsystempaket. Paketets kärna är Process Engine. Processmotorn kontrollerar processflödet och har kontroll över allt som du och teamet har angett som viktigt att följa.

Till dig och ditt företag.
Matts