Beskrivning för "Glada människor gör ett bättre jobb!"

Glada människor gör ett bättre jobb!

Nu är det snart dags för många som haft semester att återgå till arbetet. Jag hoppas att du har haft en trevlig sommar, samt att du är glad för att börja arbeta igen.

Faktum är att de som känner sig glada och nöjda med sin tillvaro också gör ett bättre jobb. Många studier visar på att de som är glada och nöjda har bättre hälsa, är mer kreativ, känner sig mer engagerad, producerar bättre och är villig att ge det lilla extra som ibland behövs. Ytterligare är det faktiskt så att glädje är smittsamt, och leder till en positiv spiral av ytterligare glädje och engagemang.

När vi nu talar om glädje och lycka, så kanske vi skall kolla in definitionen. Psykologer brukar prata om tre delar i lycka. Det första är att ha ett behagligt liv, vilket innebär att man har positiva erfarenheter som ger belåtenhet, hopp och frid i sinnet. Denna typ av välbefinnande brukar refereras till hedone som på grekiska betyder njutning.

Den andra delen är att ha ett engagerat liv, så kallateudaimonia, vilket också är en grund i Aristoteles filosofier. Det finns en del i detta som är guidning av människan till sitt öde och användande av sin begåvning, vilket är det som är ens unika förmåga och styrkor. Den tredje delen är att känna meningsfullhet och entusiasm, och att man känner sig delaktig i något större och viktigare. Entusiasm kommer från entheosvilket betyder på grekiska att vara fylld av Gud.

All tre delar – behaglighet, engagemang och mening – är lika viktiga för att vara glad och lycklig. Du som medarbetare och/eller ledare i organisationen kan använda dig av kunskapen för att ställa en del intressanta frågor om organisationen:

  • Uppskattar jag och mina anställda våra gemensamma relationer och vår arbetsmiljö?
  • Skrattar vi och har roligt på jobbet?
  • Har jag och mina kollegor rätt roller här på jobbet, roller som passar vår kunskap och ger oss tillfredställande utmaningar.
  • Använder vi våra förmågor?
  • Förstår vi syftet och målen med och i vår organisation?
  • Känner vi oss som en del i något som verkligen betyder något för någon?

Ta en stund nu när det är dags att börja en ny säsong av arbete, att fundera igenom dessa frågor. Gör en inventering av ert glädjeförråd. Om du finner att du och dina kollegor är sanningsenligt glada av att arbeta kommer du också att finna att ni gör ett bra arbete. Att ni är glada och känner er nöjda gör att ni ger ett bättre och ökat värde till era kunder, vilket i sin tur gör att ni känner er ännu gladare och så vidare i en positiv spiral. Det finns bara vinnare i detta arbete!

Glöm inte att anmäla dig till höstens och vinterns program Certifierad Procesledare vilket är en unik blandning av ovan nämnda delar och organisationens effektivitet. Unikt är ordet. En rejäl boka-tidigt-rabatt gäller fram till sista augusti.

Lycka till!

Dela gärna och kommentera.
För din och din verksamhets framgång!
Matts