Beskrivning för "Positiva händelser från förra året"

Positiva händelser från förra året

Jag har under åren minskat mitt tittande på TV-nyheter och min tidningsläsning. Jag kan inte låta bli att lägga märke till att de mest fokuserar på dåliga saker. De ger mig en känsla av en värld där vi måste vara rädda för varandra och en värld där vi måste vara rädda, misstänksamma och ständigt vaksamma för saker som kan skada oss.

Jag har inte övergivit nyheterna helt och hållet, men jag är mer medveten om när jag konsumerar dem och i vilket syfte. Det gläder mig att läsa artiklar som fokuserar på goda saker. Jag har tagit utdrag ur dessa artiklar, lagt till några positiva saker från andra källor och sammanställt en ”Positive-event-lista”.

Jag hoppas att du tycker om den och lämna gärna ditt eget bidrag till dessa positiva händelser som du kanske har hittat eller upplevt. Gör gärna listan längre.

 1. Upptäckten av Higgs-partikeln. Under sommaren tillkännagav man vid ett seminarium i Cern i Schweiz att man hittat den så kallade Higgs-partikeln. Higgs-partikeln bidrar till en bättre förståelse av universum och vår värld.
 2. Det millenniemål om att minska fattigdomen i världen med 50 procent som IMF fastställt nåddes under 2010. IMF meddelade resultatet i mars 2012. Det är också en del av målet att ha rent sötvatten för alla på jorden -Â Nästan 6,1 miljarder människor, dvs. 89 procent av världens befolkning, använde säkert dricksvatten 2010. Det är bättre än FN:s mål på 88 procent av tillgången till säkert dricksvatten år 2015.
 3. FN meddelade att det under året råder jämlikhet mellan pojkar och flickor som börjar grundskolan.
 4. Jordanien förklarades fritt från minor under våren 2012. Jordanska myndigheter har samarbetat med FN för att rensa bort alla minor från landet.
 5. Skogsskövlingen i Amazonas har minskat med 27 procent förra året. Den stora skogen behövs för att bryta nerkoldioxidutsläppen.
 6. Sjukdomen polio, som har varit förödande i Indien, är nu utdöd. Indien var tidigare känt för att ha haft en stor polioepidemi, men är nu fritt från sjukdomen.
 7. Det dödliga våldet i Rio de Janeiro har under 2012 minskat med nästan 9 % jämfört med 2011. Nivån är lika låg som den var 1991. I New York har man också nått ett mål: Den 28 november fanns det inga rapporter om våldsbrott. Jag hoppas att det förblir så och att de sjunkande siffrorna i Rio de Janeiro bara är början.
 8. NASA lyckades landa på Mars med rymdfarkosten ”Curiosity”. Curiosity är det tyngsta fordonet som någonsin har landats på Mars.
 9. FN och Världshälsoorganisationen genomförde en massiv kampanj för att vaccinera barn mot polio i 20 länder i Afrika. Mer än 111 miljoner barn under fem år vaccinerades!

 

Du får gärna komplettera listan.

För din excellens!

Matts

PS. Om du vill få mer gratis material om Business Excellence kan du anmäla dig till nyhetsbrevet till höger.


Få gratis tillgång till vår digitala kunskapsbank

Du får fri tillgång till:

 • 7 specialrapporter med tips
 • 8 webinar-repriser
 • Checklistor m.m.

Få gratis tillgång till vår digitala kunskapsbank

Du får fri tillgång till:

 • 7 specialrapporter med tips
 • 8 webinar-repriser
 • Checklistor m.m.