Beskrivning för "Att inte våga är att förlora sig själv"

Att inte våga är att förlora sig själv

– Nej, jag vågar inte, säger den lille pojken som står på sidan om poolen.

– Jo, det går bra, säger mamma som står i poolen med armarna utsträckta. Jag kommer att ta emot dig och dessutom så bottnar du ju här.

Jag ser hur pojken tvekar och sen tvekar lite till. Mamman uppmanar pojken att våga hoppa med glatt upprepande av att “du kan”, “det går bra”, “det är ingen fara”, och så vidare.

Scenen får mig att tänka på vad en av mina mentorer sagt:

“I consider it my job to have a bigger vision for your future than even you have, because I know what’s possible.”

Det där har jag funderat på från gång till annan.

  • Att någon annan ser något hos mig som jag själv inte ser.
  • Det finns möjligheter som jag inte uppfattar.
  • Möjligheter som någon, som har erfarenheter jag inte har, ser finns där.
  • Möjligheter som också någon som “bara” står på sidan om ser.

När jag har funderar vidare på det så inser jag att det är samma för mig i mitt jobb. Jag har kring 30 års erfarenhet inom ledaskap och förbättringsarbete. Ser jag då saker som andra inte ser? Svaret är ja.

Du och din verksamhet har era utmaningar inför framtiden. Ni behöver göra något för att klara av dessa allt mer ökade utmaningar. Tempot har ökat och vissa delar har en exponentiell utveckling, vilket gör att utmaningarna, och möjligheterna, också är exponentiella.

Du kan välja att antingen bara var den som står mitt i verksamheten och inte “vågar hoppa”. Detta för att du inte vet om möjligheterna, då du är fullt upptagen med att jobba i verksamheten. Du är pojken i scen beskriven ovan.

Eller så kan du välja att vara den, som likt mig, kan se helheten för att därigenom förstå och kunna ta vara på möjligheterna som finns. Du blir då istället mamman i ovan beskrivning.

Själv är jag många gånger pojken när det gäller arbetet i vårt företag, Clean Stream. För där jobbar jag i våra processer med att hålla utbildning och hjälpa verksamheter.

Men då jag hjälper verksamheterna i deras förbättringsarbete, då är jag mamman, för där har jag har ett annat fokus.

För oss själva inom Clean Stream, så behöver vi hjälp av någon som kan stödja oss att se helheten. När vi hjälper dig, då det är det vi som ser er verksamhet i en helhet.

Mitt råd till dig om du vill arbeta med förbättringsarbete, det är att lära dig konsten att se helheten och med hjälp av metod och verktyg kunna skapa en förbättrad verksamhet. Om du inte lär dig detta och skaffar dig kunskap, då kommer du inte heller att se helheten, då du är kvar i verksamheten med ditt fokus.

Just nu har du chansen att få vara med på den utbildning som drar igång nu i veckan. Utbildningen sker under året och den är mångt och mycket online och on demand, så känn dig inte stressad av att “den drar igång nu i vecka” och du har ju kalendern full i några veckor framåt.

Du kan välja att antingen utbilda dig till rollen som verksamhetsdesigner. Det innebär att aktivt arbeta med verksamhetens processer för att kartlägga dem, designa dem såsom ni vill ha dem, för att sedan utveckla och införa dem i verksamheten, samt slutligen stötta processledaren i dennes arbete med att leda den nya förbättrade processen.

Eller så väljer du att utbilda dig till rollen som förbättringsledare vilket innebär att du förutom att du lär dig allt som ovan, också lär dig att leda ert förbättringsinitiativ. Du jobbar “i chefens anda” som vi säger inom Försvarsmakten, för att se till att hela förbättringsarbetet går framåt.

Båda utbildningarna går parallellt och utbyte sker mellan deltagare dem emellan.

Utbildningarna har ett begränsat antal platser. Det finns nu en plats kvar. Passa på att ansöka om att få vara med och ta den platsen. Missa inte chansen att få ta del av den senaste versionen av metoden Shaper of Business Excellence vilket vi uppdaterat och som ligger till grund för utbildningen.

För att snabba upp det hela och göra det enkelt för dig; så skicka mig bara ett mail åter på detta mail, så kontaktar jag dig.

Jag får säga till dig, när det gäller området förbättringsarbete, som min mentor sa till mig; jag anser det vara mitt uppdrag att ha en större vision för dig och din framtid än vad du själv anar, för jag vet vad som är möjligt.

– Hoppa nu, säger pojkens mamma.

Pojken gungar fram och tillbaka och ropar sen; “nu kommer jag mamma” och så kastar han sig ut i vattnet. Mamman gör precis som hon lovade och tar emot honom. Plask!

Pojken skrattar glatt och ropar sen högt; “en gång till mamma!”

Det blir inte bara en gång till, utan säkert 20-30 innan båda är rätt nöjda.