Beskrivning för "Att förändra verksamhetens automatiska beteende"

Att förändra verksamhetens automatiska beteende

2024, då är det dags att vänja sig med att lägga till den där fyran i slutet, istället för en trea. För mig tar det alltid någon vecka. Vanans makt är stor och vi fortsätter ofta att göra som vi gjort tidigare. Det gäller även för verksamheter.

Det är naturligtvis så att vi är i stort behov av att göra så också, för annars skulle inte våra liv fungera alls. Forskning visar att så mycket som 95% av all hjärnkapacitet går åt till att genomföra autonoma uppgifter och att tänka de undermedvetna tankarna.

Om vi utgår från att botten på de där 95% är sådant som vi ska låta vara som det är. Vi fortsätter att andas, smälta maten, med mera. De underliggande signalerna från hjärnan behöver vi ha och de tjänar oss väl.

Det är i den övre delen av dessa 95% som vi har en möjlighet att programmera om dessa tankar för att förbättra oss.

För att lyckas med att ändra ett beteende som vi har, som många gånger går på automatik, så behöver vi ändra dessa underliggande automatiska tankar.

Brutna löften och ursäkter

Många ger sig själv nyårslöfte i olika form. Vi ska gå ner i vikt, sluta röka, börja träna eller vad det nu är. För att lyckas med dessa saker, behöver du ändra de automatiska tankarna som styr ditt beteende.

Tankarna som gör att du tar den där kakan som ligger där i fikarummet, hittar en ursäkt för att gå ut en promenad, eller vad det nu är som du gör, och som du behöver ändra för att lyckas med att nå målet.

Att sätta ett mål utan att också göra plan, för att sedan målmedveten följa den, är bara en önskan utan handling.

Detta gäller också för din verksamhet. Det blir dock lite mer krävande och komplext, för ni är många som behöver förändra era tankesätt, kollektivt, för att ni ska lyckas. Det finns en inbyggd tröghet i alla system. Desto större system, desto större tröghet. Men samtidigt får du hjälp av dina kollegor och dem av dig.

Har ni utmaningar i er verksamhet som ni behöver lösa? Om inte, då kan du gå vidare som det är. Om ni har det, så behöver du fundera på om ni verkligen vill ändra er.
Vill ni det, så behöver ni också göra en plan för hur ni ska ta er dit. Ni behöver sedan följa den planen för att skapa de förutsättningar som ni behöver för att genomföra vad det nu är ni ska göra för att överkomma era utmaningar.

Att förändra verksamhetens automatiska beteende

Du kan välja att göra en av tre saker:

Det första är att inte göra någonting. Då kommer du att hamna djupare i den utmaning som ni står inför. Världen förändras hela tiden och ni kommer att inte hänga med, utan är fortsatt satt under press och ni kommer att fortsätta resan mot “katastrofen”, hur den nu ser ut.

Det andra är att du gör som ni tidigare gjort, men ni ökar tempot. Du gör mer av samma. Arbetar hårdare. Mer övertid, mindre service till kunderna (vad ni än kallar dem), fler omorganisationer och fler krismöten.

Allt för att hålla dig kring samma nivå som du har idag. Du håller dig flytande, men det är ingen bra situation. Den överträffar bara det sjunkande som sker om du väljer alternativ ett.

Det tredje, det är att faktiskt ta tag i situationen och göra något helt annat. Du behöver tänka på ett annat sätt. Du behöver ifrågasätta allt för att finna det som du kan ändra. Det är i strukturen som hindret finns för att lyckas. Ni måste således ändra strukturen för att komma vidare. Inte ändra inom befintlig struktur, för det är inom alternativ två.

Som med dina egna automatiska tankar och automatiska beteenden, så behöver ni ändra organisationens automatiska tankar och automatiska beteende.

Jag behöver sluta få armen att automatiskt sträcka sig efter den där goda bullen som ligger på fatet framför mig, om jag vill gå ner i vikt.

I verksamheten behöver ni:

  • ändra er organisation i grunden,
  • se verksamheten på ett annat sätt,
  • ändra hur ni budgeterar, om ni ska ha budget överhuvudtaget,
  • ändra hur ni mäter och följer upp,

Allt detta är att ändra de underliggande strukturerna, tankarna, för hur ni bedriver er verksamhet. Detta är ett måste om ni ska klara nuvarande och framtida utmaningar.

Det ska kännas obekvämt

Bara för att leka med två tankar som jag stöter på, där det genast känns väldigt obekvämt:

Tänk ovan för din verksamhet. Känns det ovant, otäckt, omöjligt? Då är du på rätt väg.

Att genomföra förbättringsarbete är inte enkelt, det är att ge sig ut på en osäker mark. Det är en del i själva arbetet. Det måste man omfamna, för det är där framgången ligger och det kommer att både bli och kännas bättre med tiden.

Vill du diskutera ovan och hur det skulle kunna se ut för er? Jag finns här för att diskutera just din situation och din organisation utan kostnad. Ta kontakt med mig så träffas vi online för en genomgång.

Hälsningar,

Matts