Beskrivning för "Vad är liknelsen mellan en fluga och förbättringsarbete?"

Vad är liknelsen mellan en fluga och förbättringsarbete?

Du har säkert hört mig nämna liknelsen mellan en insekt vid en fönsterruta och förbättringsarbete. Den brukar poppa upp för mig så här dags på året.

Tänk dig att du sitter vid köksbordet. Surr-surr-surr blandas hela tiden av duns-duns-duns. Du hör hur den lilla kroppen studsar mot glaset. Om och om igen. Allt med att någon form av frustration byggs upp hos den lilla insekten, så blir både surret och dunset högre i frekvens.

Du tänker att du ska vara snäll och släppa ut flugorna, så du öppnar vädringsfönstret på sidan om. Så, nu kommer det in frisk luft och det finns en väg ut.

Men tar då flugorna chansen? Inte det minsta. Det är bara fyra centimeter mellan det stora fönstret och det lilla, öppna, fönstret. Men de vägrar att chansa på att ta sig över fönsterkarmen som skiljer fönstren åt.

Den kryper upp på fönsterkarmen, men det känns tydligen osäkert och leder nog ingenstans. Så det är bättre att återgå till det trygga fönstret istället.

Jag ser liknande om och om igen, när jag pratar med olika verksamheter. Jag ser det på konferenser som jag deltar på, både online och fysiskt. Vi kan läsa om det i tidningarna.

Det finns inga pengar

Man pratar om att kommunerna har svårt med ekonomin. Eller att regionerna kommer att gå back. Företag har arbetat med processer i årtionden, men vid närmare diskussion kommer det fram att det inte löst ut flera av de problem som de haft så länge.

– Hallå! Lösningen finns där, fyra centimeter till höger om den väg du så hårt sitter fast i.

Inget är helt gratis, det kräver något för att vinna något. Precis som flugan som inte vågar och/eller förstår att den måste släppa fokuset på vad den ser ut genom fönstret och klättra över fönsterkarmen för att nå ut, så förstår många organisationer inte att de faktiskt behöver tänka annorlunda och också satsa för att lyckas få det bättre.

– Jo, de satsar mycket pengar och energi på förbättringsarbete, kanske någon invänder.

– Absolut, säger jag. Det är bara det att den energi och stora pengar som man satsar är att likna med den ökade frekvensen av studsandet mot glasrutan.

Man gör mer av samma. De ansvariga omorganiserar i linjeorganisationen och hoppas att det nu ska bli bättre. Man hyr in än mer vikarier för att lösa bemanningen. Ledningen köper in ännu ett IT-stöd som liknar de andra man redan har. Man tror att bara om man avsätter än mer pengar så löser det hela sig. Svaret är att det gör det inte.

Att göra mer av samma är inte förbättringsarbete

Det är därför vi ser att samma frågeställning hela tiden återkommer, år ut och år in. På många håll blir det dessutom bara värre med tiden. Men likt flugan, fortsätter man att kämpa för att på något sätt nå igenom fönstret med samma arbete som man redan provat.

Du kan säkert själv ge en massa exempel där ovan visar sig i din eller andras verksamheter. Där deras förbättringsarbete misslyckats om och om igen.

Det behövs något annat. Som jag brukar lära ut; du behöver tänk nytt, tänk djärvt, tänk annorlunda.

Endast då kommer man att lyckas lösa de problem och utmaningar som funnits där så länge. Och varför inte lyssna på någon som sett det hända på andra platser? Någon som vet vilken metod som behöver användas och vilka i tankebanor man kan behöva tänka.

Vill du lära dig mer om att leda i förändring? Inom kort kör vi utbildningen Framgångsrik Förändringsledning. Där kommer du att få lära sig mer om hur du på ett framgångsrikt sätt skapar en kultur för löpande förbättringar.

Ha nu en fortsatt fin sommar. Kanske du finner tid att tänka på hur du och ni ska kunna tänka på ett annat sätt för att komma igenom den “glasruta” som finns framför er. Tips: Fönstret är öppet en bit ifrån er.

Hälsningar,

Matts